сън

6

фев.

Как да спим по-спокойно през зимата?

 

 

 

1.Вземете светлината сутрин

Както знаете, слънчевата светлина причинява потискане на мелатонина- хормон, отговорен за подготовката на тялото за сън.

дълбок сън
Естественото производство на мелатонин може да бъде подкрепено и чрез избягване на ярка светлина вечер

„Най-добре спим, когато произвеждаме мелатонин. Обикновено този процес започва от един и половина до два часа преди лягане“, казва професорът по лекарство за сън доктор Ундевия. Но през зимата сутрешната светлина не е толкова ярка, така че потискането на мелатонина през деня може да намалее в сравнение с лятото.

За да се справи човек с това, професорката препоръчва сутрин да се излезе на чист въздух скоро след зазоряване; ако това не е възможно, най-малко прекарайте първите няколко часа след изгрев слънце до прозореца.

2.Отидете на разходка след вечеря

Често през зимата хората ходят на работа и на училище, когато е тъмно още навън. Като свършат работа- отново е тъмно. Затова е необходимо да си поставите за цел да излизате на чист въздух, поне за няколко минути- например по време на обедната почивка. „Всеки, дори малък контакт със слънчевите лъчи през зимата ще подобри съня ви през нощта“, казва д-р Ундевия.

3.Въздържайте се от спането до късно и дългия сън

„През зимата искате да спите все повече и повече“, признава докторът. „Но ние нямаме истинска биологична нужда от това. И ако спите през деня или по-дълго сутрин, тогава през нощта можете да започнете да срещате проблеми със съня“.

4.Не бъдете мързеливи и спортувайте

„Знаем, че физическата активност подобрява качеството на съня“, казва д-р Ундевия. Простудите, късните изгреви и ранните залези не мотивират особено спорта. Но ако всеки ден извършвате поне 30 минути физическа активност, веднага ще усетите промяната през нощта- ще спите много по-дълбоко и спокойно.

5.Много внимавайте с преяждането

спокоен сън
Твърде късното хранене също може да предизвика киселини, проблеми с храносмилането и други проблеми, нарушаващи качеството на съня

„През зимата извършваме не само по-малко движение, но и ядем повече“, предупреждава д-р Ундевия. Безкрайни празници и студено време- при такива условия не е лесно да се устои на щедра порция от нещо вкусно и топло, захар и въглехидрати. Разнообразната храна, разбира се, ще допринесе за по-добрия сън, но преяждането (и наднорменото тегло), в крайна сметка ще повлияят негативно върху качеството на съня.

6.Не прегрявайте дома си

По-ниските температури допринасят за качествения сън, тъй като по време на сън температурата на самия организъм се понижава. Но когато е студено навън, ние искаме точно обратното в къщата- и ние загряваме дома и се скриваме под дебелите одеяла. Ако постоянно се въртите в леглото и забелязвате, че сте горещи- опитайте се да намалите температурата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts