14

фев.

Как да се избавите от зависимостите?

Зависимост от любимия, зависимост от родителите, както и от мнението на околните


Какво трябва да направите, за да се избавите от тях?

Следвайте съветите и постепенно ще се избавите от зависимостите и ще можете да действате с пълна отговорност като възрастен човек, като автор на своя живот.

Да се научим да говорим направо, да искаме открито и да задоволяваме потребностите си. Никой не е телепат и не може да се досети за нашите желания. Преките и спокойни молби са път към самостоятелност и независимост.

Да се научим да усещаме своите потребности и да изразяваме чувствата си. Най-често човек крие чувствата и мислите си, когато расте в дисфункционално семейство. Той е научен „да не показва мръсното бельо“, заповядано му е да престане да усеща болка и срам, гняв и разочарование. Но „изключвайки“ лошите чувства, човек престава да усеща и добрите, да се радва, възхищава, да получава удовлетворение и удоволствие. За да си върнем чувствителността, трябва да преживеем отново някои моменти от своето детство, които са се случили не така, както би ни се искало.

Да обикнем своето „вътрешно дете“. Да си върнем способността да обичаме и да уважаваме себе си, да се гордеем с постиженията си, да ценим усилията си, да се хвалим за успехите си.

Да се научим да определяме и защитаваме психологическите си граници. Нашето тяло, нашите чувства, мисли и действия са наша лична територия. Систематичното нарушаване на психологическите, а още повече на физическите граници е една от основните причини за възникване на зависимости в отношенията.

Да се научим да създаваме близки отношения. Страхът от тях е страх, че други ще ни управляват, обиждат, подчиняват, потискат.

Да направим живота си действително свой. Да започнем с реализирането на малко, но заветно желание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts