27

дек.

Как да пържим кюфтетата без да се разпаднат?

Преди пържене ги овалвайте в галета, нишесте, брашно – пшеничено, ръжено, оризово, царевично, смесено със сухи подправки

Може преди сухата панировка да потопите кюфтето в разбито яйце, а може да минете и без панировка. В този случай трябва да пържите в силно нагорещен тиган, за да се образува бързо коричката, която задържа цели кюфтетата.

За да останат сочни, пържете ги в началото от двете страни на силен огън и без капак, после допържете на тих огън и под капак. Може да налеете малко бульон с подправки и да задушите изпържените До полуготовност кюфтетата. А напълно изпържените кюфтета може да подредите в тава, да добавите малко течна сметана, настърган кашкавал, вода и краве масло и да ги запечете във фурната.

Много крехки стават кюфтетата, приготвени на пара, в мултикукър или пароварка. Ако нямате такъв уред, ползвайте тенджера и цедка. Налейте в тенджерата вода, сложете кюфтетата в цедката, закрепете я над водата и покрийте с капак. Не е необходимо предварително да панирате кюфтетата, но във водата може да добавите подправки или пък вместо вода да използвате рибен или зеленчуков бульон.

Рибените и картофените кюфтета обичат сосовете, приготвени с лимонов сок, майонеза, сметана, доматено шоре, вино. Най-лесният се прави от 200 г майонеза, 1 ч.л. лимонов сок, наситнен копър, 1 ч.л. захар, сол и смлян черен пипер. Накрая се прибавят 4 ситно нарязани кисели краставички.

Класически френски сос се приготвя, като в 30 г краве масло се запържват до златисто 40 г брашно и с бъркане се добавят 500 мл рибен бульон, смлян черен пипер, 1 яйчен жълтък. Щом сосът повторно кипне, се дръпва от котлона и се добавят още 30 г масло и сока от 1/2 лимон.

На сосовете за рибени и картофени кюфтета отиват подправки като риган, джинджифил, анасон, босилек, кориандър, салвия, мащерка, тарос.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts