19

окт.

Как да приготвите гъбите хем правилно, хем да останат вкусни?

Точната температура. Ако при готвене топлината е недостатъчна, гъбите няма да станат вкусни


За да не сбъркате, подбирайте правилно съдовете. Гъбите обичат тигани и тенджери с дебели дъна и стени, примерно чугунени. Те трябва да се загреят добре и да държат висока температура в момента, в който сипете гъбите. Ако температурата спадне рязко, се нарушава целият процес на кулинарна обработка. Гъбите трябва да се поставят в силно загрят съд и да се пържат в малко мазнина при постоянно бъркане няколко минути, след което огънят се намалява до умерен и се преминава към нормално пържене до апетитно златистокафяво оцветяване. А ако гъбите твърде бързо започнат да се зачервяват, може или да намалите повече огъня, или да дръпнете съда от котлона за 1-2 минути, докато температурата се понижи.

Не упорствайте с бъркането. То е задължително в самото начало на готвенето, но ако продължите да бъркате гъбите, ще ви се наложи дълго време да чакате образуването на златистокафявата коричка.

Заради свойството си да попиват течности някои гъби, например печурките, стават най-вкусни, ако се готвят бързо и с минимална топлинна обработка. Така най-добре запазват витамините и другите си полезни вещества.

Количеството мазнина. Заради порестата си текстура гъбите поемат мазнината по време на готвене. Затова изглежда, че олиото не им е достатъчно. Майсторите съветват необходимата за дадената рецепта мазнина да не се слага наведнъж, а да се добавя на части с напредване на времето за готвене.

Всеки сорт или вид гъби има вкусови особености, които определят как да ги сготвите. От манатарките стават изключително вкусни сосове и супи. Брезовките, пънчушките, пачият крак е добре да се задушат, мариноват или да се консервират сурово осолени. Рижиките са най-вкусни мариновани. Гълъбките пък са еднакво апетитни и пържени, и мариновани. Сърнелите и пърхутките се панират. Масловките се пържат или варят. Кладниците се задушават или панират.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts