8

авг.

Как да преживеем раздялата с бившия?

Това твърди Лорън Хау, учен от Станфордския университет. Тя е направила проучване сред повече от 800 души


При анализа на резултатите се открояват поне две стъпки, които биха ви помогнали да преодолеете раздялата по-бързо.

Първо, не трябва да я приемате „вътрешно“, да интернализирате отхвърлянето.

При изследването Лорън Хау е установила, че се справят по-трудно хората, които гледат на отхвърлянето като отражение на тях самите, като на доказателство, че те не са достатъчно добри или достойни за обич. По-лесно успяват да продължат напред онези, които си мислят, че отхвърлянето от любимия е естествена част от живота, дори възможност за учене и израстване.

Второ, трябва да преоткриете себе си. Това звучи като изтъркано заклинание, но станфордската професорка обяснява защо хората с т.нар. фиксирано мислене страдат повече от хората, мислещи за израстване. Едните са убедени, че личността им не може да се промени, прекарват повече време в спомени и страдания за бившите. Хората, които вярват, че личността им може да расте, се захващат да действат, намират си интересни занимания, срещат се с нова компания.

Мозъкът ви включва вашия партньор в начина, по който гледате на себе си. Проблемът се крие в прекунеуса – онази зона, която отговаря за автобиографичната памет. Когато сте с партньор, вие го превръщате в част от своята автобиография и това е причината да се чувствате толкова зле, когато той си отиде, обясняват психолозите.

За да се измъкнете, трябва да извадите бившия партньор от автобиографията си, от начина, по който гледате на себе си, и да формирате спомени без него. Така прекунеусът пише новата ви автобиография.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts