30

дек.

Искате да направите фондю? Ето как да изберете подходящ съд!

Има и други разновидности като шоколадово или китайско (вид яхния от 2 вида месо и нудъли), които са се появили в Европа през 20 век


Класическото е измислено от алпийските овчари през средновековието. Според легендата те носели със себе си в планината сирене, вино и хляб. В глинено гърне слагали натрошеното сирене, заливали го с вино и поставяли съда на огъня. В получения гъст сос топели сухите залци. Яденето било толкова вкусно, че след време стигнало до трапезата на богаташите.

Швейцарци и французи още спорят къде се е появило най-напред фондюто, тъй като името му е френско и се превежда като „разтопен“. Какъвто и да е произходът му, днес ястието е специалитет, който с удоволствие хапват и италианци, германци, холандци. Много е подходящо за сервиране на приятелско парти или семеен обяд в по-тесен кръг, за лятна вечеря на открито. Но решите ли да го приготвите у дома, има някои тънкости.

1. Избор на сирене. За традиционното фондю “ моатиемоатие“, което на френски ще рече наполовина, се взимат равни количества швейцарско сирене грюер и сирене вашрен от кантона Фрибург. Може обаче да съчетаете грюер с ементал. Може и просто да подберете 2 или 3 сорта твърди и полутвърди сирена, които ви допадат на вкус.

2. Съд за фондю. Днес ястието се готви в топлоустойчив съд, наречен каклон – съвременна версия на котле с крачета, под което най-често е монтирана газова горелка, по-рядко спиртник. Живият огън е важен, за да поддържа ястието постоянно топло, иначе сирената ще се втвърдят. Може да си купите каклон с комплект прибори – дълги метални вилици с дървени или пластмасови дръжки, за 30-50 лева. Желателно е да го изберете с незалепващо покритие. Метален или чугунен съд с емайлирано покритие също е добър избор. Но ако каклонът е без покритие, още нов трябва да го напълните с равни количества вода и прясно мляко и да кипнете сместа. Така сиренето няма да залепва по съда.

Дори да е с незалепващо покритие, каконът винаги преди употреба се намазва отвътре със счукана скилидка чесън, разтворена в 1 ч.л. олио или зехтин. Така измиването на съда ще е по-лесно, а ароматът на фондюто ще е неустоим.

Фондю може да приготвите и в по-дълбок тиган или касерола с дебело дъно. Сгответе го на котлона на умерен до слаб огън. След като фондюто е готово, го пресилете в каклон или друг съд, който се подгрява, ако искате да го сервирате на масата и да го хапвате продължително време. В тесен семеен кръг може да го излапате бързичко направо от тигана още преди да е изстинало, или периодично да го притопляте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts