здраво сърце

23

мар.

Здраво сърце: Най-често задаваните въпроси



Всичко зависи от възрастта, пола и съответната ситуация. Ако това нещо продължава само няколко секунди, тогава то може да е в норма. Това се случва, когато кръвното налягане се повишава под действие на стресов фактор, алкохол или по време на тренировка. Сърцевият тремор обаче може да показва и патология. Подобни въпроси се разглеждат най-добре лично с лекаря.

Чух, че рискът от инфаркт се увеличава през зимата. Как мога да се предпазя?

дебели дрехи
Обличайте се дебело с няколко слоя дрехи- така ще се стоплите и ще останете сухи

Едно проведено наскоро международно проучване установи, че рисковите фактори като кръвното налягане и стойностите на лошия холестерол могат да скочат през студените месеци. Можете да намалите риска като се храните здравословно и спортувате достатъчно. Но бъдете внимателни. Прекомерното напрягане на сърцето в студено време може да го изложи на допълнителен стрес, както и на хипотермия.

Моето кръвно налягане скача от 180/98 на 107/61/. Дълго време приемам средства за кръвното налягане, но това колебание се появи съвсем скоро и нищо не помага. Какво може да се направи?

Посъветвайте се, на първо място, с Вашия лекар за 24-часов анализ на урината, за да изключите появата на фенохромоцитом, отговорен за адреналина. Тази лечима болест може да предизвиква резките промени в стойностите. По-разпространена причина- това е възпалението на нервите, дължащо се на диабет.

На каква възраст жените имат по-висок риск от внезапна смърт от инфаркт, ако при мъжете е 40 години?


Като цяло е опасна заблудата да се вярва, че сърденият удар лови основно мъжете. Според някои проучвания, 35% от жените са починали заради сърдечно-съдови заболявания и само 28% от мъжете.

менопауза
Критичният период при жените е менопаузата, когато се наблюдават хормонални проблеми и се намалява притока на естроген.



Възможно ли е да „увеличим“ сърцето с възрастта- да го направим по-голямо и по-силно?

Да, възможно е. За сърцето са полезни всички динамически тренировки като бягане, ходене, плуване. Ако практикувате някой спорт по 30-40 минути 2 или 3 пъти седмично, може сериозно да укрепите сърдечния мускул.

По това време (т.е. от около 40-45 години), трябва да сте особено внимателни към здравето си – да контролирате нивата на холестерола, да правите електрокардиограма и тестове за упражнения, за да преминете кръвните тестове за липиди

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts