27

апр.

За удивителни усещания в Космоса разказват космонавтите

Космосът поднася немалко загадки

Понякога се случват необикновени неща с усещанията на космонавтите. Често в орбита хората стават свидетели на странни събития, на които науката не може да даде разумно обяснение. Затова подобни случаи обикновено се премълчават.

Например космонавтът Александър Иванченко през 1978 г. става свидетел на феерично зрелище в орбита – ярко сияние с малинов цвят. То прилича на светлинните стълбове от прожектори, насочени към Космоса. При това областта, която те обхващат, е доста обширна – космическата станция я пресича за почти 10 минути.

Друг интересен ефект е наблюдаван от орбита, когато космонавтите с невъоръжено око могат да видят къщи, пътища и дори автомобили, намиращи се на разстояние 300 км под тях. Този ефект не може да бъде обяснен от учените.

Не по-малко тайнствени са разказите на космонавти за странни звуци, които те чуват в орбита. Владислав Волков например отчетливо чува лай на куче и плач на дете, а Юрий Гагарин признава, че чува музика в орбита.

Още по-удивителни са усещанията на някои космонавти, които сякаш се превръщат в животни или в други хора. При това усещанията им са напълно реалистични – човекът чувства как в образа на динозавър върви из пустата планета, има големи нокти на лапите си и рогови пластини на гърба си.

Тези явления са изследвани от учените. Те стигат до извода, че става дума не за халюцинации като тези, които могат да възникнат при изпитания в сурдокамера. По-скоро това е особено състояние на съзнанието, подобно на сън наяве, или хипногогически видения. Но каквото и да е, това явление изисква внимателно изучаване. От това ще зависи не само безопасността на полетите в Космоса, но и разгадаването на тайните на човешкото съзнание и възможностите на мозъка.

Свръхусещанията могат да са полезни и за професионалната дейност на човека и във всекидневния му живот. Но съществува мнение, че притежаването на такива възможности може и да е опасно. Затова този аспект изисква всестранно изследване, в това число и от етична гледна точка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts