25

апр.

Защо трябва да имате две четки за зъби

За да са здрави зъбите ви, трябва да ги миете поне два пъти на ден

Вечер не само не пропускайте, ами отделяйте два по-голямо внимание, съветват зъболекарите. Плаката, която се образува върху трудните за почистване места, е причина за зъбния кариес и пародонтита, а отстраняването й изисква усилия.

Старателното измиване преди лягане е важно, за-щото вечер слюнката е по-гъста, прикрепя всяка хранителна частица върху зъбите, а тя става отлична храна и за най-различни микроорганизми цяла нощ.

Сутрешното измиване също не бива да се пропуска. Препоръчва се то да е веднага след събуждане, а след закуска устата само да се изплакне с вода. Тъй като зъбните повърхности са добре почистени, остатъците от храна лесно могат да се отстранят.

Правилно е зъбите да се четкат около 3 минути във всички посоки. По-краткото време води до по-лошо почистване.

За да не пропускате повърхности, свикнете да спазвате една и съща последователност -да започвате от едната страна на едната челюст и кръгово да обхванете всички зъби по всички повърхности -външните, вътрешните, дъвкателните. Най-ефективните движения са кръгообразните, съветват зъболекарите.

Четката трябва да е със средно твърд косъм и малка глава, за да достигна дори трудно достъпните последни зъби. Ако космите са разположени в снопчета с различна височина, по-лесно влизат в междузъбните пространства.

Най-добре е да имате две четки за зъби с различен цвят – за сутрешно и вечерно измиване. Така всяка може да съхне 24 часа. Влажната четка е отлична среда за микроорганизмите. Освен това влажните косми са меки и не могат да остъргват стабилно прикрепената плака.

Не забравяйте старателно да измиете използваната четка и да я оставите в чашата с космите нагоре, за да може да изсъхне. Четките трябва да се сменят на 3 месеца.

Видът паста за зъби също трябва да се сменя на три месеца – така микроорганизмите няма да се адаптират към активните й съставки, изтъкват стоматолозите. Може да ползвате и различни пасти за двете мнения всеки ден -сутрин може да е абразивна, а вечер билкова.

Добре е пастата да съдържа флуор – той е средството за поддържане на необходимия минерален състав на емайла.

С обикновена четка за зъби не може да се почистят недостъпните междузъбни пространства. Затова се препоръчват и зъбни конци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts