студ

4

авг.

Защо постоянно ми е студено? 7 възможни причини





Често жените се оплакват от студ, отчасти заради физиологията си, отчасти заради чувствителността към студено.



Имате поднормено тегло
Ниската телесна маса (индекс на телесна маса под 18,5 точки) може да ви накара да ви е студено поради няколко причини. Първо, ниските показатели на кантара са равни на ниските показатели на мастните запаси, които ни топлят. На второ място, ниското телесно тегло показва недостатъчен прием на калории, забавяне на метаболизма, кара тялото да изразходва по-малко енергия за собственото си отопление. Качете няколко килограма, от които се нуждаете, като се съсредоточите върху здравословната домашна храна с много протеини и сложни въглехидрати.



Имате проблеми с щитовидната жлеза
Постоянното усещане за студ е едно от най-характерните симптоми при нарушена функция на щитовидната жлеза. Трайното усещане за студ е характерно при хипотиреоидизъм (понижена функция на щитовидната жлеза и намалено производство на хормони). Без необходимото ниво на хормони метаболизмът се забавя и тялото започва да пести от собственото си загряване. Други типични признаци на хипотиреоидизъм са изтъняване на косата, суха кожа и умора. Най-често жените, които са родили на 60-годишна възраст, попадат в рисковата група.



Липса на желязо
Ниските нива на желязо са едни от най-честите причини за постоянния студ. И това е причината: желязото е ключово вещество при прехвърлянето на кислорода от еритроцитите (червените кръвни клетки) в цялото цяло. Без желязо се нарушава функцията на тези клетки и вие започвате да треперете от студа.



Имате отслабена циркулация на кръвта
Ако дланите и стъпалата са постоянно ледени, но останалата част от тялото е нормална, тогава може би трябва да обърнете специално внимание върху циркулацията на кръвта. Причината може да е сърдечно-съдово нарушение: помпата на сърцето не работи достатъчно добре или кръвоносните съдове са свити. Пушенето също предизвиква стесняване на съдовете.


Не спите достатъчно
Липсата на сън може да изведе извън баланс всичките ви вътрешни механизми, включително термостата на тялото. Когато организмът страда от недостиг на сън- страда и нашият метаболизъм, което отново води до нарушено самозагряване и проблеми с кръвообращението.


Вие сте дехидратирани
Ние сме 60% вода и именно тя помага да регулираме телесна си температура. Ако има достатъчно течности в тялото, тя задържа топлината и я освобождава по-бавно, поддържайки оптимална температура. Когато няма достатъчно вода- организмът става по-чувствителен към околната температура. Опитайте се да пиете поне 8 чаши вода на ден, това е особено важно преди и след физическо натоварване.


Имате недостиг на Витамин В12
Този витамин се набавя чрез прием на животински продукти. Той е единственият витамин, който не може да се достави от растенията и слънцето, тъй като се произвежда в храносмилателната система на животните. Тялото се нуждае от него, за да може да образува червените кръвни клетки, които пренасят кислород в целия организъм. Недостигът му може да доведе до анемия, т.е. намален брой на червените кръвни клетки и в резултат на това до хронично „измръзване“. За да компенсирате липсата на B12, включете в диетата си нискомаслени меса, риба и млечни продукти. Понякога си струва да се отбележи, че дефицитът на този витамин се дължи на неговата недостатъчна усвояемост. Ако имате достатъчно от този витамин в диетата си, но все още чувствате студ, консултирайте се с вашия лекар за кръвен тест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts