енергийни напитки

6

мар.

Енергийни напитки – по-скоро вредни, отколкото полезни

Безспорно е, че с енергийни напитки не бива да се прекалява и е недопустимо да се купуват от съмнителни места, примерно от треньори във фитнеса

Смята се, че в нормалните магазини се продават енергийни напитки, подлежащи на контрол и съобразени със законовите норми.

В цял свят, а и в България консумацията на енергийни напитки расте. Макар че са стимуланти, при продажбата им няма ограничения – може да си ги купи и дете.

Енергийните напитки съдържат кофеин, витамини и аминокиселината тау-рин. При някои има добавени природни стимуланти като корен от женшен или гуава. Захарта е от 110 до 156 г в бутилка от 500 мл.

Британско проучване от миналата година е установило, че изследваните напитки от популярни марки съдържат средно 160 мг кофеин, а Европейската агенция за безопасност на храните препоръчва целодневната доза да не превишава 105 мг.

Проучване, публикувано в САЩ също миналата година, сочи, че енергийните
напитки причиняват потенциално опасни изменения в сърдечната дейност. Кръвното налягане остава „значително по-високо” в продължение на 6 часа. 2 часа пулсът е неравен.

Причината е кофеинът – 10 минути след изпиване на напитката той попада в кръвта, повишава налягането й и променя сърдечния ритъм. Цялостният ефект от напитката се усеща между 15-ата и 45-ата минута. Тогава има повишаване на концентрацията и изостряне на вниманието. След 1 час кофеинът е напълно абсорбиран, а черният дроб е вкарал в кръвта голямо количество захар. Щом ефектът от кофеина отслабне, нивото на кръвната захар спада и човек чувства умора.

При консумацията на голямо количество енергийни напитки има силно сърцебиене, високо кръвно, гадене и повръщане заради пресищането на кръвта с кофеин.

Прекаляването с енергийни напитки може да доведе до силно главоболие, раздразнителност и тревожност

Коктейлите, в които се смесват енергийни напитки с алкохолни питиета, не се препоръчват. При употребата им човек поема повече кофеин, калории и захар, отколкото ако изпие енергийната и алкохолната напитка поотделно. Ефектът е отново сърцебиене, безсъние и възбуда.

При децата след енергийни напитки се проявяват симптоми на нервност и свърхактивност. Те не са полезни и защото ускоряват развалянето на млечните зъби.

Източници: https://bestlifeonline.com; https://www.freepik.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts