28

окт.

Днешните младежи обръщат повече внимание на образованието, за разлика от миналите поколения

Настоящото поколение тийнейджъри е по-фокусирано върху образованието си, бъдещата кариера и семейството в сравнение с вчерашното


Това показва ново изследване във Великобритания.

То е направено от British Pregnancy Advisory Service. Организацията, която се занимава и с превенция на ранното забременяване, решила с национално представително проучване да разбере каква е причината за резкия спад на забременели тийнейджърки през последното десетилетие.

Социологическото проучване, проведено сред 1000 младежи и девойки между 16 и 18 години, очертава характеристики на настоящото поколение, които го различават от предишното.

Младежите и девойките днес са предимно чувствителни и интелигентни. Над 80% заявяват, че за тях приоритет е да се справят добре на изпитите и да успеят в кариерата, която са си избрали. 68% посочват като свои приоритет и прекарването на време със семейството, което много високо ценят.

Тийновете в горната възрастова граница смятат, че времето със семейството е много важно и даже по-значимо от това с приятелите. Много от тях споделят, че ангажиментите около ученето им пречат да си организират свободно време, за да се виждат с приятели.

Оказва се обаче, че обявяването на образованието и кариерата за приоритет, както и желанието да не бъде огорчено семейството, не са единствени причини за спада на ранната бременност. Има още една – романтичните връзки на тийнейджърите са предимно онлайн. И тъкмо на това се дължи резкият спад от 2007 г. насам, честно признават изследователите на Острова.

Две трети от анкетираните споделят, че никога не са имали сексуални отношения. 24% казват, че никога не са пили алкохол.

От дневниците, които хилядата тийнове трябвало да попълват всеки ден по време на проучването, става ясно, че прекарват средно почти 5 часа онлайн по неработни или учебни причини. По-малко от една четвърт се срещат с приятелите си лично. 70% общуват с тях поне 4 пъти седмично онлайн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts