италия

30

мар.

Да ядем пица в Италия: 7 съвета





Но преди това е хубаво да проучите къде да я пробвате и какво точно да поръчате. Ние ще ви покажем тънкостите на кулинарния туризъм в страната на пицата.

1.Погледнете знака и менюто
Заведенията, където можете да поръчате пица, са разделени на няколко вида: ресторант (ristorante), тратория (trattoria), остерия (osteria), таверна (taverna) или пицария(pizzeria). В ristorante е гарантирано, че пицата ще бъде по-скъпа, отколкото в една обикновена пицария. В osteria, пицата и пастата са задължително допълнение към винения бар. В таверната или траторията ще ви бъдат предложени много видове домашно приготвени ястия.


Печенето изисква подготовка, за да получите най-добрата пица за вечеря.



2.Изберете място, където пицата се приготвя в пещ на дърва
В Италия това не е нещо необичайно. Сухата топлина от дървесината позволява коричката да бъде хрупкава, а пълнежът остава нежен и сочен.



3.Италианците обикновено поръчват по 1 пица на човек
Към пицата добавят салата или нещо от антипастовата секция.
Ако пицата е включена в менюто като primo (предястие), това не означава, че трябва да поръчате още една и dolce (десерт)- ще рискувате просто да не се справите с такава планина от храна.



4.Ако в менюто са включени съставките на пицата, то в тарелката ще намерите само това, което е посочено
Не очаквайте, че сиренето ще е включено в състава по подразбиране и не се колебайте да уточните опциите със сервитьора за добавяне на допълнителни компоненти.



5.Когато в менюто е написано пеперони, не очаквайте пикантни колбаси
В Италия, пепероните означават зелен или червен пипер. И същата наденица се нарича salame piccante.

пицария



6. Яжте пицата с нож и вилица
Никой няма да ви съди, ако предпочитате да изядете пицата си по американския начин с ръцете- за повечето жители е все едно. Но защо да нарежеш спагетите на парчета, вместо да ги навиеш на вилицата? Освен това, в повечето заведения, сервират пицата ненарязана и без нож в никакъв случай не можете да се справите.

7.Ако пицата е наречена „неаполитанска“, тя задължително трябва да отговаря на следните стандарти:
*не повече от 35 сантиметра диаметър
*лесно се огъва
*съдържа белени домати, зехтин, пресни листа от босилек
Това се дължи на факта, че неаполитанската пица в Европейския съюз е официално призната като „традиционно гарантиран специалитет“ .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts