11

ное.

Грижа за косата преди, по време на и след цикъл

Но се отразява и на красотата, най-вече на състоянието на косата. За да е прическата ви красива, трябва да съобразите грижите за нея с периодите от месечния цикъл


Веднага след менструацията косата има нужда от подхранващи маски. Хормоните са се уравновесили, нивото на естрогена започва бавно да расте, а на тестостерона да намалява. А именно последният отговаря за работата на мастните жлези. При ниско ниво на този хормон изработката на кожната мазнина също остава ниска. От една страна това се отразява много добре при мазен скали – той се замърсява по-малко и косата не се сплъстява. Но ако кожата на главата е суха, този период е неблагоприятен и може да доведе до лющене или появата на пърхот. Допълнителното подхранване е препоръчително. Правете маски със зехтин, жълтък и кисело мляко. Коафьорите препоръчват и да използвате балсам без измиване.

В периода на овулацията, който настъпва в средата на цикъла, най-добър резултат имат маските срещу косопад. Тогава мастните жлези се активизират, което е добре за сухата коса. Тя става по-еластична, послушна и бляскава. При мазна коса също няма сериозен проблем, защото нивото на тестостерона е ниско. Но в това време кожата на главата е особено чувствителна, което може да предизвика косопад. Маските с билкови отвари от коприва или лайка и ефирни масла от лавандула или репей са най-ефикасни. Втривайте ги в корените старателно, но без натиск, преди сън. Мийте чак на сутринта.

Периодът на предменструалния синдром е най-мъчителен и емоционално, и физиологично. Рязко се повишават нивата на тестостерона и прогесгерона. Това провокира прекаленото изработване на кожни мазнини. Проблем има и сухата, и мазната коса. Правете почистващи маски, които съдържат козметична глина. Задължително добавете изплакване с подкиселена билкова отвара, което ще помогне да запазите косата по-дълго чиста. Положителното е, че този период е най-подходящ за боядисване и други травмиращи процедури.

При настъпване на менструацията косата има нужда от овлажняване. Заради високите нива на всички хормони тя изглежда сплъстена и безжизнена. Най-добре е да не я закачате през тези дни, но ако ви се налага да изглеждате добре на някое важно събитие, направете маска от плодово пюре (пъпеш, ябълки, круша). Добавете към нея малко мед, кисело мляко, лимонов сок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts