16

апр.

Всичко, което трябва да знаете, за да направите торта Сахер

Попаднете ли във Виена, непременно хапнете в сладкарница прочутата шоколадова торта Сахер

Нежните й блатове се топят в устата и се съчетават чудесно с киселичкия кайсиев конфитюр. Сладкарският шедьовър може да се измайстори и в домашни условия.

За първи път тортата е изпечена през 19 в. и както често се случва в кулинарната, е плод на случайност. Преди тежък прием готвачът се разболял и се наложило да го замести 16-годишният му ученик Франц Захер. Поднесената от него торта с кайсиев конфитюр и плътна шоколадова глазура се превърнала в сензация. След време Франц открил във Виена заведението „Захер“, в което по поръчка приготвяли знаменитата торта. След Втората световна война синът на Захер продал рецептата на сладкаря Демел и това скоро довело до 7-годишната виенска война на тортите. Австрийските съдилища се опитвали да помирят враждуващите страни, които спорели кой е истинският собственик на рецептата, да се слага ли конфитюр межеду платовете и да се замества ли маслото с маргарин.

Тайната на тортата е в тестото

Вместо традиционното какао на прах за него се ползва истински шоколад, с който блатовете стават плътни и влажни. Няма бакпулвер, тестото бухва благодарение на разбитите белтъци. Третата тайна е, че глазурата се вари от три вида шоколад, които се доставят в Австрия от неизвестен производител. И до ден-днешен гастрономите гадаят дали шоколадът е от Германия, Франция, Испания или Белгия. Отличителен белег на оригиналната Сахер е и медальонът от шоколад с фирмения знак.

За да приготвите десерта у дома, следвайте препоръките на специалистите

За пандишпана никога не използвайте маргарин или масло със съдържание на общи мазнини под 82%. Вместо традиционния ванилин добавяйте семена от ванилови шушулки. Избирайте шоколад със съдържание на какао не по-малко от 60%. Конфитюрът трябва да е гъст, иначе ще се разтече около тортата.

Понякога блатовете вместо с конфитюр се мажат с ганаш от тъмен шоколад, масло, сметана или мляко. Някои сладкари добавят в тестото сол, смлени бадеми, ром или коняк за аромат и оригинален вкус. Важното е блатовете да са добре напоени, затова приготвяйте тортата 6-7 часа, преди да я сервирате.

Брашното предварително трябва да се пресее, маслото и яйцата да се извадят от хладилника и да постоят на стайна температура. За да стане блатът пухкав, използвайте пудра захар вместо кристална. Какаото на прах задължително смесвайте с вода – 50-70 мл на 1 с.л. какао. Ако ще добавяте коняк, най-добре е с него да поръсите готовия блат. Важно е и правилното разбиване на белтъците. Прибавяйте ги внимателно към другите продукти с плавно разбъркване отгоре-надолу.

Формата с тестото сложете във фурната, след като се е загряла до желаната температура. Не отваряйте широко вратичката по време на печенето освен накрая, за да проверите готовността на блата с дървена клечица. Излезе ли суха от тестото, вадете тортата от фурната – пресушеният пандишпан не е
вкусен и няма да го спасите нито с крем, нито с конфитюр.

Оставете блата да изстине и го разрежете на два или три по-тънки – колко-то повече, толкова по-вкусно. Искате ли торта с дебела глазура, заливайте я на няколко етапа, като изчаквате предният слой да изсъхне напълно.

Във Виена сервират Сахер с несладка разбита сметана в чинийката – съчетава се добре със силния и изискан вкус на тортата

На кулинарните снимки тя винаги изглежда еднакво – минимум украса и много шоколад. Но вкъщи може да я украсявате с пресни и сушени плодове, сладкарски посипки, шоколадови фигурки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts