20

фев.

Вижте какъв ще бъде човекът от идния век! Не бихте го искали за приятел

 

Идват бурни времена за човечеството. Наскоро броят му ще премине критичната кота от 10 милиарда и природата вече няма капацитет да обезпечи храна, вода и изобщо живот за такова население. Климатът се променя, а въздухът е все по-замърсен. Да, технологията прави чудеса, но технологията не може да създаде живот, точно напротив – животът ще стане зависим от нея, наместо от природата, а това означава съвсем други правила за живеене. Затова и не бъдете тъжни, че няма да доживеете идния век.

Човекът в края на този и през следващия век ще бъде:

1. Устойчив на вируси и бактерии

Медицината и лекарите в момента могат да помагат на хората да преживеят опасни болести, но когато има епидемии като ебола и други болести, които нападат цели държави, малко може да се направи. В такива ситуации най-много помага природната генетика – според Дарвиновата теория за по-силния вид. Болестта убива всеки, който няма достатъчно силен имунитет и този със силния имунитет ще я преживее и ще пренесе гените си на идните поколения. Според „USA News“ хората, чиито предци са живели в европейските градове в средновековието са преживели тежки масови зарази и благодарение на това имат по-голям шанс да развият имунитет към заразни болести.

Природният имунитет щади не само единиците, но и цялото семейство. Ако някоя болест е пощадила семейството, е много голяма вероятността тя да подмине и следващите поколения.

2. Няма да има пица и бира

Човешките същества са паметливи, успешни, интелигентни и имат прилично напреднал начин на живот, но вероятно дори и Чък Норис няма да оцелее, ако метеор удари Земята. За жалост на всяко живо същество по света – то в един момент умира. Все пак според списанието „Хюманити“ един ден, не чак толкова далеч в бъдещето, най-вероятно преди края на нашия век, ще има технология, с която мозъкът ще може да се сканира – атом по атом, а след това тази информация ще се прехвърля в компютри. По този начин „душата“ на човека, неговите мисли, спомени и емоционално-интелектуално съдържание ще се пазят за неопределено дълъг период – ще може да се живее вечно.

Това озачава, че ще живеем и ще имаме съзнание бз обаче да ядем пица, да пием бира, или да харчим за жени, електричество или плащане на данъци – освен на системата, където е поставена нашата „душа“. Трансхуманистите предвиждат бъдещето, в което ще можем да прехвърляме „душата“ си, съдържаието на нашия мозък, в тяло на робот или пък да останем в компютъра и да живеем във виртуална реалност. Може да звучи фантастично, но също така за мнозина това звучи по-лошо от самата смърт.

3. Няма да има раси, няма черни и бели

Различните раси според цвета на кожата са се развили, когато популациите са живеели в изолация, адаптирайки се към специфичните условия на живот. Затова например, европейците са толкова различни от африканците. В момента почти няма изолирано население. Хората, чиито предци са от Азия или Африка, жените и децата им, са се смесили с другите раси като белите хора вече не са мнозинство, така че бъдещето на белите е да потъмнеят. Това от друга страна ще бъде един повод за войни по-малко.

4. Няма да се налага повече депилация

Тези, които обичат да прокарат пръстите си през косата на любимия, скоро няма да могат да го правят. През вековете космите често са били на мода, но идва време, когато няма да са нужни на хората, както в далечното минало и тялото вече е в процес на тяхното отхвърляне. Косата е била необходима за защита на главата, но от векове насам хората имат алтернатива на това и затова гъстотата на косата намалява, както се случва и с окосмяването на тялото. Това „оплешивяване“ е доказателство за нашия успех като вид. Според Питър Вилър от Университета Джон Мурс в Ливърпул, бъдещето ще доведе до изчезването на окосмяването – и телесното, и на главата.

5. Ще бъдем по-слаби от сега

Физическата сила ни помага да преживеем. В праисторически времена по-силните хора са били по-добри ловци и борци, изградили са по-защитени селища и по-сигурни семейства, тъй като са били повече желани от жените, които разчитали на мъжката закрила. В бъдещето физическата сила, мускулите и атлетичността няма да представляват никакво предимство, дори напротив – тъй като за поддържане на атлетично тяло се губи време, което може да бъде използвано за нещо полезно.

Антропологът Питър МакАлистър твърди, че мускулестите мъже са „най-лошата група от хомо сапиенс, които някога са живели на планетата“. Те са най-големите прахосници на храна, енергия, и са най-честата причина за насилие, присвояване откъм имоти, жени и отпушване на насилие в голям мащаб. В бъдеще, а донякъде вече и днес, машините са заменили човешката сила. Така че ни предстои да бъдем физически по-слаби и повече склонни към генетични болести, които обаче ще се лекуват успешно с новите технологии.

6. Красивите и грозните

Класовите разлики между богатите и бедните винаги са били причина за конфликт, но има учени, които смятат, че именно класовите различия са предпоставка за възникването на два различни видове хора. Според д-р Оливър Кари висшата класа ще се развие в посока на интелигентни същества, които ще бъдат слаби, високи и красиви, докато тези от по-низшата ще изглеждат като Шрек. Все пак тази хипотеза има много недостатъци. Докато има макар и малко хора от горната класа, които избират партньори от но-низшата, няма начин да се създадат два съвсем различни вида хора.

7. Безполово общество

„Добре дошли в безполовото общество“. В труда си с име „Postgenderism: Beyond the Gender Binary“ Джордж Дворски и Джеймс Хюз обясняват, че безполовото състояние е бъдещето и ще се разчита на биотехнологията доброволно да се елиминира полът на човешката раса. Ще живеем като Андрогени. Или, преведено на днешен език, тази ултра нехуманна теория предвижда, че в бъдеще няма да има полови органи за репродукция. Всички ще бъдат еднакви и без полови органи, а репродукцията ще се осъществява с помощта на технологиите, като характеристиките на наследника ще се поръчват.

Тази еднаквост между хората ще доведе до намаляване на конфликтите, предрасъдъците и напрежението, а ще увеличи ефективността на тези хуманоиди. Какво обаче става с любовта, секса, майчинството, приятелството, щастието, което носят децата и семейството?

8. Човешката раса ще спре да еволюира

Учените вярват, че човешката еволюция е в процес на забавяне и в един момент ще спре. Няма битка между силните и слабите, от която победителят печели придобивки. Медицината и технологиите вече позволяват на физически слабите да имат еднакви шансове за живот като силните и здравите. Няма географска изолация.

Това изчезване на еволюцията може да доведе до свят от слаби, които имат влияние върху медицината и технологиите, като по този начин ще елиминират силните, които нямат това предимство и така генът за по-добро наследство губи своя смисъл. Свят, който вече не се влияе от законите на природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts