22

юни

Билкови отвари за здрава коса

Билковите отвари са най-древните козметични препарати и все още не са загубили своята актуалност

Ако подберете правилно тревите, може да решите всички проблеми на косата и скалпа. Използват се за миене и изплакване, за приготвяне на маски. Полезни растения има за тъмна и светла коса, за тънка и за гъста, за суха и мазна.

Много билки се използват за миене на косата, защото съдържат повърхностно активни вещества

Отварата от липов цвят ще освежи косата и ще ви спести веднъж в седмицата използването на агресивните шампоани. Смеските от няколко растения са още по-ефикасни. Например много добре заздравяват косата девесил, бял равнец, розмарин, лавандула, жълтениче, коприва, листа от бяла върба ива, лимонена мента. Смесете по 2 с.л. лавандула и коприва, добавете 1 ч.л. карамфил и залейте със 150 мл масло от репей. Оставете на тъмно за 7-10 дни. След това разклатете, прецедете и втривайте всяка седмица билково масло в корените. От същите съставки без маслото може да си направите и отвара за изплакване на косата.

Важно е да подбирате растенията според цвета на косата си, защото едни изсветляват, а други потъмняват

За блондинки са подходящи лайка, корени от ревен, цветове от лопен, черен бъз, лимонова мента, маточина и невен. Смесете по 1 с.л. лайка и ревен, залейте с 200 мл вода и варете на бавен огън 15 минути. Охладете до комфортна температура, прецедете, добавете 1 с.л. мед и 2 с.л. ябълков оцет или лимонов сок: Нанасяйте по цялата дължина на косата два пъти в седмицата. Маската има укрепващо действие, стимулира растежа и връща блясъка.

За тъмна коса са полезни градински чай, розмарин, липа, дъбова кора и обикновен черен чай. За да засилите цвета и блясъка е достатъчно да изплаквате косата след миене с отвара на която и да е от тези билки. Ще усилите ефекта с добавянето на 2 с.л. коняк. Настойка от брезови листа има лечебен ефект за скалпа, свива порите при мазна кожа и почиства пърхота. За да възстановите повредена коса, направете маска от силна отвара на градински чай и дъбова кора. Залейте 2 с.л. от билките с 200 мл вода и варете 15 минути. Прецедете и след като поизстине, сложете 1 жълтък и 1 с.л. мед. Нанасяйте на цялата дължина на косата два пъти в седмицата в продължение на месец.

Избирайте тревите и според типа на косата

Ако е мазна, залейте 1 с.л. кора от дъб с литър вряща вода. Изплаквайте косата след миене с отварата. Същото действие има лайката. Помага и настойка от мента, в която е добавена 1 с.л. сок от алое. В1 л отвара от жълтениче разбъркайте 7-10 капки ефирно масло от мента и втривайте в корените 2-3 пъти в седмицата за регулиране на работата на мастните жлези.

За да увеличите обема на тънка и суха коса, наситнете 3-5 с.л. репейник (лепка). Залейте с 2 л вода и варете 20 минути на бавен огън. Втривайте отварата в корените или изплаквайте косата след миене. За обем може да използвате и семена от тилчец (шамбала). 1 с.л. залейте със 150 мл вряща вода, похлупете и оставете за 20 минути. Прецедете и изплакнете косата с отварата. След това не я сушете със сешоар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts