31

окт.

Бебето имитира вашето изражение

Затова е важно още от първия му ден никога да не го гледате с каменно изражение


Може да си направите експеримент и да стоите известно време над него напълно безучастно, без да мърдате и издавате звук. То ще направи същото и просто ще гледа безизразно. Но продължи ли вцепенението ви твърде дълго, детето ще започне да хленчи, да се върти неспокойно и в крайна сметка ще се разплаче. То ненавижда каменното лице, иска родителите му да са подвижни, а не застинали.

Повтаряйки мимиките им, децата имитират и чувствата на възрастните. Пресъздавайки същите процеси в нервната си система, те са в състояние да възпроизведат вътрешното състояние на възрастния. Така се развиват и опознават света на емоциите.

Докато ви наблюдават в упор, бебетата се интересуват най-много от четири изражения на лицето ви, които е полезно да им демонстрирате всекидневно, за да развивате емоционалната им интелигентност.

Първото е удивление. Широко отваряте очи, повдигате вежди, отваряте уста и за кратко застивате. Може да произнесете нещо от рода на „А-х-х-х-х…“, като постепенно повишавате тон.

Второто е усмивка. Усмихвайте се широко, искрено, така че в ъгълчетата на очите ви да се образува мрежа от бръчици.

Третото е мръщене. Съберете вежди, леко се намусете и кажете нещо като „Х-м-м-м-м…“, като постепенно понижавате тон.

Четвъртото е съчувствие – нещо средно между престорено удивено и намръщено изражение, което обикновено хората придобиват, когато казват „Ох, бедничкото детенце!“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts