18

дек.

А какво ще прави, след като завърши?

В сп. „Тайм“ Ранди Хоудър обяснява какво е преживяла около дъщеря си


Ема учи трижди проклетата хуманитаристика -магистратура по американска култура. Роднини и приятели ме бомбардират с въпроса: А какво ще прави, след като завърши, разказва майката.

Тя се мъчи да обяснява и да изброява в желанието си да докаже, че избраният път ще доведе Ема до стабилна заплата. „Сякаш това беше потвърждение на решението, които аз и съпругът ми бяхме взели за нейното образование – пише Ранди. – Ема получи чудесно образование, откри страстта си и знам, че тези неща ще й послужат добре в живота. Ние не си позволихме да я притискаме да избере специалност единствено с оглед на очакваната въз-
вращаемост на инвестицията, както правят все повече семейства.“

Напоследък идеята, че университетите са места, които учат студентите да мислят критично и аналитично, да четат много и да пишат добре, се възприема като отживелица. Университетите се оценяват според заплатите на завършилите. Детето да учи хуманитарна специалност изглежда в глупаво. Университетът обаче не е техникум, подчертава авторката.

Тя цитира президента на университета „Браун“ Кристина Пакстън: „Фокусът ни не трябва да бъде само върху това да обучим студентите на уменията, които ще са им нужни непосредствено след дипломирането. Стойността на тези умения бързо ще се обезцени. Вместо това целта е да инвестираме в дългосрочния интелектуален, творчески и социален потенциал“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts