1

фев.

Феноменът на безсмъртните: има ли хора, които не умират изобщо?

Съществуват легенди за безсмъртни хора, които са виждани в различни векове и при това изглеждат така, сякаш не са остарели и с ден

безсмъртните

Може би съществуват и днес, но вече се подвизават под други имена.

АПОЛОНИЙ ТИАНСКИ

Аполоний Тиански

Аполоний Тиански е връстник на Иисус Христос, роден три години преди новата ера. Той посещава много страни в античния свят, изучава тайните на жреците на Древна Индия и Вавилон, съвременниците му приписват множество чудеса.

Надживявайки десет императори, на 70-годишна възраст Аполоний Тиански се връща в Рим, където по заповед на император Домициан е даден на съд с обвинение в чернокнижие. Но се случва чудо: пред очите на всички Аполоний изчезва от препълнената съдебна зала.

Смята се, че той успява да създаде еликсир на безсмъртието. През XII век живее философът и алхимик Артефиус, от когото до наши дни са достигнали два тайнствени труда, изпълнени със загадки и недомлъвки – трактат за философския камък и съчинение за пътищата за удължаване на живота.

Мнозина съвременници смятат, че под името Артефиус се крие Аполоний Тиански, и привеждат основателни аргументи в защита на подозренията си.

АХАСФЕР, ИЛИ ВЕЧНИЯТ ЕВРЕИН

Според религиозните оказания по време на своя път към Голгота Христос в крайно изтощение се подпира до стената на къщата на някой си Ахасфер. Но жестокият евреин не му позволява и за секунда да си отдъхне под тежестта на дървения кръст, и го прогонва. Тогава Спасителят го обрича на вечни скитания без надежда някога да постигне покой или смърт.

Но ето че на различни места и в различни векове се появява човек, когото мнозина отъждествяват с личността на Ахасфер. Италианският астролог Гуидо Бонати го среща в испанския двор през 1223 година. Пет години по-късно за него се споменава в хроника на абатство „Свети Албан“ (Англия). Арменският архиепископ, посетил абатството, разказва за срещите си с Ахасфер в Армения.

Човекът, представил се за Ахасфер, помни събития с повече от хилядолетна давност: помни външността на апостолите и много подробности от живота на хората, за които никой от съвременниците му не знае нищо.

През 1242 година този човек се появява във франция. Следват два и половина века мълчание в историческите хроники. И ето че през 1505 г. за Ахасфер се говори в Бохемия, а след няколко години го виждат в арабския изток. А през 1547 г. отново в Хамбург.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts