15

ное.

Техниката „Седни да не паднеш“ овладява гнева

Особено пък ако е около 15-годишно, направо ще ви изкара от кожата. Това е опасно за отношенията ви с него, защото ще се развикате, ще се скарате и по-лошо ще стане

Teenage daughter looking at messages in a smartphone and ignoring her furious mother. Bad family communication concept by new technologies

Но е опасно и за здравето ви. Сърцето бие ускорено, мускулите се напрягат, причернява ви пред очите, започва главоболие и т.н. пристъпи. А подобни случки може да се повтарят всеки ден, че и няколко пъти на ден.

Универсалният съвет е да държите под контрол ситуации, които водят до гняв. На родителите им е ясно какво ги изкарва от кожата. Когато обичайната криза в отношенията с тийна наближава, може съзнателно да отложат този момент, за да озаптят избухването си. Смисълът на подобно усилие е, че то спестява автоматичната реакция.

Примерно, осми път го викате за вечеря, а той си играе на компютъра и отвръща „След малко“. Ами спрете да го викате, като знаете, че на деветия път вече няма да издържите и ще се разкрещите. Седнете и вечеряйте, пък той да дойде, когато реши. Не е хубаво семейството да не сяда заедно на масата поне на вечеря, но по-хубаво ли е предястието да бъде скандал.

Когато не можете да прекъснете ситуацията и конфликтът е неизбежен, седнете. В прекия смисъл на думата.

При порив на гняв седнете на стола или на дивана, бройте и дишайте дълбоко. Тези съвети „Седни да не паднеш“ и „Преброй до 10“ не са метафора, а съвсем буквално вършат работа.

Мозъкът приема седналото или легнало положение като безопасно и разтоварващо. Това просто физическо упражнение прекъсва прилива на химически вещества, които гневът освобождава. Бавното броене успокоява. Дълбокото дишане също, защото увеличава притока на кислород.

Седнали, броящи и дишащи дълбоко е невъзможно да продължите да се чувствате толкова гневни, уверяват психолозите.

А като се ядосате, в никакъв случай не ставайте. „Обикновено хората стават и тогава започват да крещят „, обяснява психиатърът проф. Роберт Най от Медицинския факултет на университета „Джорджтаун“ във Вашингтон.

Накарайте и тийна да седне. Това е гаранция, че конфликтът ще мине по-цивилизовано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts