3

сеп.

Телевизорите ни следят!

То е предназначено за събиране на информация за интересите и предпочитанията на хората е инсталирано на 14,4 милиона смарт телевизори


Програмата, която събира данни за телевизионните зрители, е вградена в отделни модели на „умните телевизори” от марките Sony, Sharp и Phillips. Първоначално софтуерът е създаден, за да препоръчва на хората предавания и филми, базирайки се на техните интереси и предпочитания. Но разследване на журналисти на New York Times показва, че програмата има много по-големи „пълномощия” в домовете ни. Тя улавя Wi-Fi връзката и така узнава какво търсите в интернет. Нищо не може да се скрие от хитрата програма: нито моделите на устроствата ви, нито политическите ви предпочитания, нито текущото ви местоположение (ако не сте си у дома).

При това Samba TV не лъже никого. Съгласявайки се на инсталирането на проследяващ софтуер, хората просто не дочитат потребителското съглашение докрай – има си хас, това са 6500 думи. А там доста размито се посочва, че Samba TV ще „търси за вашите устройства екскпузивно съдържание и уникални предложения”.

Според Ешвин Навин – изпълнителен директор на Samba TV, потребителското съглашение е съставено абсолютно прозрачно. „Ние откровено разкриваме принципа на работа на нашата програма – тя просто събира информация от екрана и дава препоръки. И изцяло информираме потребителите си защо и каква информация събираме”, добавя Навин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts