Туристите трябва да спазват ето тези правила при посещение на синагога, джамия и индуистки храм

Случва се да посетим дадена страна, и да проявим интерес към храмовете, в които жителите ѝ изповядват своите вярвания

Знаем ли как да се държим в синагога, индуистки храм и джамия? Кое е основното, което е нужно да спазваме в тези храмове?


ИНДУИСТКИ ХРАМОВЕ

Правилата на поведение в индуистките и в будистките храмове са сходни. И в индуистките светилища не е прието да се влиза с обувки, с разголени рамене и крака.

Не е прието правенето на снимки без разрешение, както и използването на лявата ръка.

Съществува още едно правило: в индуистките храмове не се носят кожени дрехи и аксесоари. Затова е най-добре да ги свалите, преди да влезете в храма.

ДЖАМИЯ

Преди влизане в джамията, трябва да се събуете, да свалите шапката си и слънчевите очила.

Жените трябва да покрият главата си с кърпа или шал.

Облеклото да е консервативно. Дрехите ви не трябва да оскърбяват чувствата на вярващите. При жените краката и раменете задължително трябва да са скрити под дрехите. Мъжете също не могат да влизат в джамията по къси панталони. Избягвайте ярките цветове и опънатите по тялото дрехи.

Обърнете внимание на знаците до входа. В някои джамии има отделни входове за мъжете и за жените. Ако не видите знак, но забележите, че жените и мъжете използват различни входове, съобразете се с това.

Не снимайте по време на молитва. Обикновено в джамията се разрешават снимките, но не и по време на молитва.

СИНАГОГА

Мъжете трябва да носят в синагогата традиционна еврейска мъжка шапка – кипа. В много синагоги се продават или се дават за временно ползване.

Облеклото трябва да е консервативно. В синагогата не е прието да сте облечени в дрехи без ръкави – това правило се отнася и за жените, и за мъжете. Обикновено жените в синагогата са облечени в рокли, а мъжете – в костюми.

Обърнете внимание на входа и на седалките. В някои синагоги има отделни входове и помещения за жените и мъжете. Освен това те разполагат и с отделни седалки. Ако забележите, че мъжете и жените се намират в различни помещения и влизат през различни входове, съобразете се с това правило.

Не фотографирайте по време на шабата. Шабат започва със залеза на слънцето в петък вечер и завършва в събота с настъпването на мрака. През това време снимките в синагогата са забранени.

Не заставайте с гръб към Стената на плача в Йерусалим. Отдалечавайки се, трябва да сте с лице към нея. Можете да се обърнете едва когато вече се намирате на значително разстояние.

What do you think?

257 гласа
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ето колко голяма е разликата между звезди-връстници, със или без пластична операция!

Как науката обяснява феномена на пророческите сънища?