9

апр.

Преди да се разкрещите на детето… бройте до 30

Почти на всяка майка й се е случвало да се разкрещи на детето, което няма и 2 години, макар да съзнава, че постъпва грешно

После се измъчва от угризения и се пита как е могло да се случи.

Първата причина е, че повечето днешни майки са по-претрупани с родителски задължения от вчерашните. При предишните поколения част от тях са поемали баби и други близки от цяла фамилия, която е живеела ако не под един покрив, то наблизо. Сега не е така не само географски, а и на бабите им се налага да работят. Случва се и някои родители да не допускат друг да им помага, защото искат върху възпитанието на детето да няма чуждо влияние.

Възможна причина за крясъците е стремежът на родителите да възпитават строго детето

Строгост обаче не означава крясъци. Ако всеки ден детето получава един и същ лош стимул, той трайно засяда в съзнанието му. За да се защити, то престава да се впечатлява, когато му крещят.

Трета причина е изненадата от лошото поведение. До вчера ангелче, днес рита момиченце на площадката. В какво сбърках, пита се разстроената майка и се разкрещява на детето. Но за хлапето е нормално да пробва граници, за да види реакцията на родителите си. Няма нужда от викане, даже е сигурно, че по-добре ще ви разбере, ако спокойно му обясните какво е неприемливо в поведението му и му припомните правилата.

При пристъп на раздразнение преди всичко потърсете причината у себе си

Може да се окаже, че заради преумора или напрежение от друго си изкарвате нервите на детето.

Наложете си поведение, което да следвате винаги когато заради някоя пакост кръвта ви се качи в главата: вместо да крещите, се намръщвате, силно плесвате с ръце и твърдо казвате „Не!“. Ако усетите много гняв, се обръщате настрана за 30-ина секунди и си поемате няколко пъти дълбоко дъх.

Често близките си мислят, че на жените, които се грижат за детето и не ходят на работа, им е по-лесно

Но като са сами с него по цял ден, и на тях им се приисква да крещят. За да общувате с други възрастни, се срещайте с майки, които имат деца на възрастта на вашето. Водете хлапето на занимания в детски център за час-два. Канете по-често у дома роднини. Въобще, погрижете се за възможни развлечения и всекидневни малки удоволствия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts