19

юни

По-лесно ли се учи с музика?

Много деца смятат, че е яко да слушат музика, докато си учат уроците и си пишат домашните

Казват, че тя дори им помага да се концентрират, а родителите се чудят дали да се борят с тази навик или не.

Учените отдавна са установили, че шум над 70 децибела затормозява. Но за умствен труд и пълна тишина не е добра. Средният шумов фон не пречи. Желателно е шумът да е ритмичен, така че музиката е правилен избор. На нея по принцип може да се учи, ако е не по-силна от 40 децибела.

Специалистите казват, че музиката може да е един от стереотипите, които подпомагат настройването за работа вкъщи. Но е вероятно това да има и обратен ефект в училище. Свикналото да учи и да се концентрира на музика дете може да не се съсредоточи, ако се явява на изпит и се озове в среда извън стереотипа си.

Музиката пречи на концентрацията, ако е с текст

Дори той да е познат, разсейва. Ако музиката е с много вариации, също не помага. Установено е, че в сравнение с т.нар. бял шум тя влошава резултатите при решаване на математически задачи и при запаметяване. Причината е, че повечето хора не могат едновременно да отделят внимание на няколко неща.

В началните класове стереотипите за учене тепърва се създават

Ако вие се безпокоите, че детето няма да се концентрира достатъчно, когато слуша музика и си пише домашните, се постарайте да обяснявате и да се преборите с това, преди да стане навик. Може да предложите да използва музиката като начин за настройване на работна вълна -примерно пуска си една-две любими песни и после сяда да учи на тишина. След това прави няколкоминутни музикални почивки през определен интервал от време, за да послуша музиката си – на всеки 30-40 минути учене например.

Ако малкият ученик вече е добил навика да учи на музика, при всички положения се договорете за контрол на децибелите. Няма съмнение, че щом музиката е по-силна от 40 децибела, му пречи да се концентрира и запомня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts