3

сеп.

Освежете знанията си, за да не изглеждате глупави пред децата

А той отвръща „Мамо, ти си забравила всичко от училище. Това не е пословица, а поговорка“


Детето ви е в предпубертета, вече започва да оспорва родителския ви авторитет, но в случая си е съвсем право.

Има едни такива неща, които възрастните бъркат по инерция, макар че са ги учили още в началните класове. Като се замислят, се сещат за разликата. Но вече са изпуснали грешката, нищо чудно тя да влезе трайно и в главата на детето.

Та има разлика между пословица и поговорка. Пословица е цяло изречение със собствен смисъл, което изразява мъдрост или поука: „На лъжата краката са къси“, „Една птичка пролет не прави“, „Сговорна дружина планина повдига“. Поговорка е устойчив израз, чието значение може да бъде предадено и с други думи: „От трън, та на глог“ или въпросното „След дъжд -качулка“.

Много често се греши употребата на цифра и число. Жаргонният израз, че почивката ви е излязла „цифра пари“, е неправилен. Цифрите са десет – от 0 до 9. Надали ваканцията ви е струвала нещо такова, сигурно сте броили „число пари“, сиреч комбинация от няколко цифри в определен ред.

Като кажете „Измий си ръцете, че ще хванеш микроби и ще се разболееш“, също не блестите със спомени от основното си образование. Вероятно имате предвид бактерии или вируси. Микроби са всички живи организми, които са видими само с микроскоп. Всички бактерии са микроби, но не всички микроби са бактерии. И не всички бактерии причиняват инфекции, някои са полезни. Вирусите също са микроби – най-малките по размер. Обикновено те са виновни заразните зарази, заради които настоявате детето да си мие ръцете. Но генерално погледнато, сте си прави – нека си ги измие и да разкара всички видове микроби.

Америка и САЩ доста неграмотно се ползват като синоними, но още по-лошо е да наречете Америка „страна“. Не поправяйте детето, че Вашингтон е град, ако каже „щата Вашингтон „. Вашингтон, окръг Колумбия, е в източната част и е столицата на САЩ. На обратната страна на географията – на запад, е щатът Вашингтон, а столицата му е Олимпия.

И да, синът ви правилно е запомнил от Световното по футбол, че Калинград е руски град. Но не го убеждавайте, че е в Русия – това е анклав в Полша. А анклав е територия, която е обградена от всички страни от чужда държава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts