30

окт.

Не ставайте жертви на отчуждението между родители и деца!

За да го преодолеете и опознаете по-добре сина или дъщеря си, може да приложите няколко рецепти, които да обогатите и със свои хрумвания


Не забравяйте и че понякога стига само да си помълчите заедно, за да почувствате близост.

• Съвместно творчество, например рисуване, моделиране. Докато заедно създавате красиви неща, наблюдавайте какво умее да прави най-добре детето и какво не му се получава, трудолюбиво и упорито ли е, умее ли да довежда докрай започнатото.

• Настолните игри са идеални, за да научите как реагира на победата и поражението, как се държи със съперника, спазва ли правилата или е склонно да ги нарушава, умее ли да губи. Не е зле и вие да се погледнете отстрани – децата често копират родителите.

• Подаване на топката. Това е игра, при която може да участват всички. Семейството или приятели, сядат в кръг и си подхвърлят топка или мека играчка. Който я улови, отговаря на предварително поставен въпрос, например какво обича, за какво мечтае. Играта е повод да си поговорите и да се посмеете заедно.

• Спортуването и общите екскурзии също дават възможност за разговори, а също и за опознаване на реакциите в необичайни или по-екстремни ситуации.

• Фотосесията е особено подходяща за поотрасналите момичета, които вече се интересуват от мода и красота. Покрай нея ще поговорите освен за ъгъла на светлината и за стила на обличане, за нормите на приличието, за кокетството и отношенията с другия пол.

• Лексикон, или игра на въпроси и отговори. Списъкът на въпросите съставете вие и периодично задавайте по един-два, докато вършите нещо заедно. После настоявайте да обсъдите отговорите – и вашите, и на детето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts