25

фев.

Медицина и наука: иде ли времето на хибридите?

Благодарение на усилията на учените съвременната цивилизация се развива динамично

Скоро хората ще могат да колонизират Червената планета или да излязат извън пределите на нашата галактика. Пътищата на развитието ни са много и разнообразни и изглежда, че се движим в правилната посока в опитите си да разберем основите на мирозданието…

Но независимо от изумителния технически прогрес през последните 45 хилядолетия с човека, като вид живо същество, не настъпват никакви изменения. Според еволюционната концепция, щом престане да се развива, започва постепенна регресия на вида. Все повече в научните среди набира популярност мнението, че човечеството е достигнало предела на еволюционното си усъвършенстване. Какво ни очаква в бъдеще?

Ще може ли да се съхраним като вид, или ни заплашва съдбата на динозаврите?

ЕВОЛЮЦИЯ ИЛИ ДЕКАДАНС

Нашата планета преживява трудни времена. Колкото и да е печално, светът се намира на границата на огромен колапс. Защото според статистиката населението на Земята се увеличава, ресурсите се изтощават, а възобновяемите не успяват да се възстановят. Ежедневно от глад умират 24 – 25 хиляди души. В близко време човечеството предстои да се сблъска със следните проблеми:

  • застаряване на населението в развитите държави;
  • промяна на климатичните условия на планетата;
  • дефицит на ресурси и хранителни продукти;
  • свиване на пазара на труда поради използването на технологии;
  • повишаване на информационното натоварване…

Списъкът може да бъде продължен, но смисълът е, че човечеството трябва спешно да решава глобалните проблеми. А един от начините е преходът на ново стъпало на еволюционното развитие.

Известният учен Стивън Хокинг от години призовава да се започне процес на кибернетизация на човечеството. Според теорията му технологическото усъвършенстване на човека ще се състои в промяна на неговата нервна система, нейната оптимизация с компютри, което значително ще разшири интелектуалните възможности на хората. Това включва и замяната на някои части на организма с механичните им аналози.

На пръв поглед, идеята изглежда напълно безумна. Но днес в света се провеждат много изследвания в тази посока. В развитите страни широко се прилага имплантиране на компютърни чипове в човешкото тяло. Освен това при приемане на работа в някои големи корпорации има изискване за вграждане на специален чип. Устройството не предизвиква алергии и може лесно да бъде извадено при нужда. Но интересен е самият прецедент.

В съвременната медицина широко се прилагат устройства, които се имплантират в организма и стабилизират работата на вътрешните органи или събират и предават информация за състоянието на болния. Нещо повече, вече се разглежда възможността за трансплантация на главата на един човек (при запазване на личността му) на ново тяло.

В близко бъдеще учените са убедени, че ще успеят да изградят стабилна платформа за работа на човешка нервна система и компютър. Технологията ще позволи значително да се разширят умствените способности на хората и ще постави началото на истинска биотехническа революция. Лабораторията „НевроНет” ще създаде нов вид хора с хибриден човешко-машинен интелект. Хората ще получат практически неограничена памет. Усъвършенстваните индивиди ще започнат постепенно да изместват обикновените хора във всички престижни длъжности, превръщайки ги в биоматериал второ качество. При това изследванията в това направление ще позволят да се ускори разработването и създаването на изкуствен интелект.

С трайното навлизане на роботите в ежедневния бит се появява опасността от изместването на хората от определени отрасли на икономиката. Ще започнат съкращения на работни места.

Първи ще попаднат под ударите на технологичната конкуренция професиите, в които не се влагат особени интелектуални усилия, но при това изискват физически труд: боклукчии,чистачи, товарачи, общи работници.

Развитието на технологиите ще позволи на роботите да се възлага по-отговорна работа, като тази на счетоводителя, икономиста, статиста. А след това машините ще изместят напълно и останалите хора…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts