26

окт.

Летния загар може да запазите и до Коледа, с ето тези полезни съвети

Със сигурност няма как да запазите летния загар до следващата година, но можете поне да удължите ефекта


На всяко тяло загарът има различна трайност. Тя зависи от много фактори, не само от типа на кожата. Важно е и къде сте получили тена. Ако е резултат от почивката на южен плаж, подгответе се да се разделите с него бързо, защото ще става все по-малко наситен. Ако сте го получили на улицата, на вилата или в зеленчуковата градина на баба, ще е значително по-траен.

Всичко е много просто. Морското слънце е непривично за кожата ви и затова тя се защитава, като произвежда меланин. Когато се върнете у дома, започва да се възстановява, клетките се обновяват и се излющват обгорелите. Затова тенът е малотраен.

Ако на плажа сте по-често под чадъра, ползите няма да са само за здравето ви

И загарът, получен на сянка, ще е значително по-траен. Полученият в обичайната ви среда пък е по-равномерен, постигнат за повече време, влязъл е в по-дълбоки слоеве на кожата и остава по-дълго.

Трябва да полагате грижи за кожата си не само по време на почивката, а преди нея и след завръщането у дома.

Преди интензивните слънчеви бани задължително направете курс от няколко хидратиращи процедури. Използвайте овлажняващи лосиони и подхранващи кремове, правете вани с мляко и растителни масла.

Изложена за дълго на слънце, кожата се е дехидратирала. След ваканцията най-напред трябва да възстановите водния й баланс. След всеки душ обилно мажете цялото тяло с хидратиращ лосион. Ако той съдържа антиоксиданти, ще има още по-добър ефект. Изложена на слънце кожата старее, тези вещества могат да забавят процеса. Продължавайте с тези грижи поне два месеца.

Внимавайте с температурата на водата. Колкото по-висока е тя, толкова повече се лющи кожата. Ваните също допринасят за измиване на тена. А за сауната въобще забравете.

Маските имат още по-добър ефект, за да запазите тена и да хидратирате кожата. Смес от сметана, жълтък и растителни масла подхранват мощно. Може да добавите зеленчуково пюре (от краставица, авокадо, варени моркови, тиквички или домати) или плодово (най-подходящи са черниците, кайсиите, динята и пъпеша).

Има и специални козметични средства, които удължават трайността на тена. Може да ги използвате още по време на отпуската, след всеки плаж. Съдържащите натурални маслата са най-подходящи, защото имат и подхранващо действие. Продължете да се мажете няколко месеца след слънчевите бани. Ще са ви само от полза.

Най-рано си отива тенът на лицето и това се дължи на козметиката. Направете преглед и избягвайте тоник, лосион или крем с избелващо действие. Дори пяната за измиване на грима може да има този ефект.

Отложете процедурите за пилинг и дълбоко почистване на кожата, ако искате да запазите тена за по-дълго. Тяхната основна цел е да излющят повърхностния слой на кожата, а точно той е носител на пигмента в най-голя-ма степен.

Тенът може да пазите и отвътре. Взимайте витамин А, а най-добре добавки, съдържащи още микроелементи и вещества, които допълнително ще заздравят кожата, без да я изсветляват

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts