26

май

Кратък наръчник за боядисване на корени у дома

Дори редовно да ходите на фризьор, понякога се налага екстремно да боядисате корените на косата у дома

Ако те се различават от останалата коса с максимум 1 -2 тона, може да използвате боя без амоняк. Ако са по-тъмни, ще ви е по-лесно, но има риск да се получи жълтеникав оттенък. За да избегнете това, изберете качествена боя и 9% окислител. Ако корените са по-светли, най-добре вземете боя с един тон по-тъмна от основната коса.

Винаги разтваряйте боята във флакона, който се предлага в опаковката. Ако в използваната от вас марка няма, вземете пластмасов или порцеланов съд, а не метален. Той може да влезе в реакция с боята, а това е опасно за кожата. По същата причина не използвайте четка с метални шипчета при боядисване и за разресване. Тя не трябва да е много твърда, защото няма да можете да нанесете равномерно. Не добавяйте в боята никакви съставки, макар това често да се препоръчва в някои любителски сайтове. Цветът ще бъде непредсказуем.

Нанасяйте боята само на суха коса, въпреки че влажната се разделя много по-лесно на кичури. Но много по-зле попива.

Разделете косата на няколко части

Удобно е на четири: една в средата на главата, една на тила и две отстрани.
Навийте и защипете с шнола. Боядисайте корените на свободната кичур по кичур, като нанасяте с четката не само на корените, а и малко над тях. Ако боя попадне на кожата, веднага изтрийте с леко навлажнен тампон.

Сложете шапка за баня и изчакайте указаното време. Измийте с обичайния си шампоан. Той обаче не трябва да е противопърхотен, защото съдържа съставки, които отмиват боята.

Задължително нанесете балсама, който се предлага в опаковката на боята. Той винаги е с фиксиращо действие. Използваният от вас със заздравяващо или хидратиращо действие може да измие все още прясната боя. Водата не трябва да е гореща, а с комфортна телесна температура.

Ако използвате силна боя, препоръчително е да не миете косата 2-3 дни преди боядисването. По нея не трябва да има стилизиращи продукти като пяна, гел, лак.

Косата трябва да е чиста, ако сте решили да пробвате шампоан-оцветител. Но за корени ефектът от него не е много добър.

Две седмици след боядисването не правете възстановяващи и хидратиращи маски, защото може да измият боята. Ако са специални за боядисана коса, ден след процедурата може да ги използвате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts