7

фев.

Колега-използвач: как да се справите с него?

Как да се справите с тях и как да им противодействате?

Използвачът

Той се опитва да ви въвлече в заговор, за да накарате друг колега да свърши повечето от работата, която има да свършите като екип. По същия начин се опитва да използва и вас, смятайки се за много хитър. Всъщност той е
кръшкач, който демонстрира трескава заетост и активност само когато шефът е наблизо.

Противодействието: Никога не влизайте в съгласие с този човек, за да прехвърлите на друг колега повече работа дори понякога да се чувствате претоварени. Този тарикат не може да използва вас, за да прикрива себе си. Не се оставяйте и вие самите да бъде употребявани, за да вършите неговата работа. Ясно му дайте да разбере, че разбирате манипулациите му.

Ако е възможно, помолете шефа да разпредели работата така, че всеки да има свои конкретни отговорности и хората в екипа да не бъдат взаимозаменяеми. Така съвсем скоро ще стане ясно кой какво върши.

Мрънкачът

Той е от токсичните хора, които изморяват с непрестанната си негативност. Недоволен е от всичко, сигурен е, че никога нищо добро няма да се случи. Винаги някой друг му е виновен.

Противодействието:

Пресичайте този колега веднага щом започне да говори по любимия си начин. Негативизмът е страшно заразителен и ако ви се налагат чести контакти, докато се усетите, и на вас целият свят ще започне да ви изглежда черен. Говорете с него практично, само за работа. Като каже любимото си“ а-а-а, това няма как да стане“, не го разубеждавайте, а си действайте, както сте решили. Ако трябва да действате двамата, кажете на шефа какво предлагате и нека той да нареди на мрънкача да работи.

По никакви други въпроси не го слушайте, когато говори, не се опитвайте да го убеждавате, че светът не е толкова лош и бъдещето не е толкова безнадеждно. Няма да ви разбере.

Вероятно ще се сетите и за други типове неприятни колеги, с които ви се налага да работите – завистници, мърлячи, доносници и т.н. При всички случаи първото най-важно е да имате здрав човешки и професионален морал, да не правите компромиси с ценностите си, за да не се поддадете на зловредното им влияние. Второто най-важно е да не се оставяте на такива хора да ви манипулират, използват, мачкат, ядосват или каквото там искат да направят.

Ще се справите с тях, ако комбинирате силна етика с непреклонна воля.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts