14

апр.

Кои са целебните билки от тайната градина на Хеката?

Хекaта се свързва не само с фазите на Луната, но също и с нощните тайни, магиите, духовете и тройния кръстопът


Хеката често е асоциирана със света на растенията, свързани със смъртта – отровни билки, символично използвани в погребални обреди…

АКОНИТ

Едно от най-известните растения, свързани с Хеката (нарича се още самакитка или вълче биле). Диодор Сицилийски пише, че именно Хеката открива свойствата на тази билка и я изпробва върху непознати, за да установи дозировката (наричайки Хеката майка на Цирцея и Медея, той обаче й приписва смъртен произход).

Смята се, че аконитът е възникнал от капка слюнка, паднала на земята от устата на Цербер – триглавия пес, пазещ преизподнята, когато полубогът Херкулес го извежда от Аид.

АБАНОС

От него са изработени трикрилите порти, водещи в градината на Хеката. Асоциира се с подземния свят и Хермес Хтоний. В това си качество се споменава в гръцки магически папируси.

ЧЕСЪН

Това е едно от блюдата, което поднасят на Хеката на дейпнон (вечерята на Хеката). Още в Древен Египет той се почита като растение апотропей, защитаващо от ненамерилите покой мъртъвци. Споменава го още натуралистът Теофраст в своя трактат „Характери”, като казва за суеверния човек: „Ако забележиш човек на кръстопът, който носи венец от чесън на главата си, връщай се у дома, измий се от главата до краката и повикай жриците, за да получиш пречистване с морски лук”.

МАНДРАГОРА

Споменава се сред растенията, растящи в градината на Хеката. Говорейки в трактата „Причините за растенията“ (IV в.пр.н.е.) за некромантските практики и хтоничните обреди, Теофраст пише, че преди да се откъсне мандрагора, около нея с железен меч се очертават три окръжности.

ДЪБ

В редица случаи Хеката се споменава във връзка със змии и дъбови листа, така че не е изключено дъбът да е бил свещено дърво не само на Зевс, но и на тази богиня.

ШАФРАН

Шафранът се асоциира както с Хеката, така и с Артемида. В „Орфическия химн на Хеката“ тази богиня се описва като „единосъщна в морето, на сушата и в небето, в шафраново одеяние”. В „Орфическа Аргона втика“ шафранът се споменава като едно от растенията от градината на Хеката. Изразът „оцветен с шафран“ е използван в гръцки магически папирус, включващ множество заклинания, свързани с Хеката.

ТИС

Тисът често е наричан свещеното дърво на Хеката, макар че едва ли не единственото свидетелство за това е кратко споменаване от „фиваида“ на Стаций. Може би устойчивите асоциации на Хеката с тиса са свързани е това, че тисът от древността е смятан за дърво на смъртта. Едно от свидетелствата за това е от „Енеида“, в сцената, където царица Дидона се готви да сложи край на живота си. Сред погребалните растения, украсяващи кладата й, има клонки кипарис, вербена и тис.

Хеката е свързана с тиса и при Шекспир в „Макбет“, където вещиците, призоваващи богинята на тъмните сили, сипват в хотела „тис, откъснат по без-луние”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts