22

юни

Когато колегите доносничат на шефа

Параноик не значи глупак. Вашият началник вероятно си е вербувал повече от един шпионин

Даже не разчита най-много на този, за когото всички знаят, че му доносничи, и от когото всички се пазят. Има си агенти под прикритие и цяла система за сверяване на сведенията им. Това не води до обективна информация за колкото и умен да се мисли шефът ви – всичките му агенти манипулират онова, което съобщават, за да му формират мнение в своя полза.

Бъдете сигурни и че при такъв началник няколко от колегите ви сами се натискат да доносничат и да се опитват да извлекат дивиденти, като топят конкурентите си. Не защото са изначално лоши, а защото такава е средата, създадена от ръководителя.

В екипите винаги действа желязно правило: ако мениджърът не понася доносници и подмазвачи, той отказва склонните към такова поведение свои подчинени още при първия им опит. Недвусмислено им демонстрира, че не цени нито агентурната информация, нито приносителите й.

Ако обаче шефът охотно изслушва доносниците, скоро групата им нараства, защото мнозина решават, че това е начинът за напредък в кариерата.

Да се работи в такава обстановка е отвратително и неперспективно. Не е лошо да търсите други възможности за себе си и бързо да се измъкнете от такъв началник. Дотогава внимавайте не само как работите, но и пред кого какво говорите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts