28

апр.

Как да успокоите бебето, ако плаче през нощта?

Нощният плач през първите месеци от живота на бебето е изтощително изпитание за родителите

За да го укротите, трябва да задействате неговия успокояващ рефлекс. Той се включва, като пресъздадете усещанията, които бебето е изпитвало в майчината утроба.

Начините са няколко: повиване, възпроизвеждане на звука“ ш-ш-ш-ш-ш-ш“ или висок, продължителен бял шум, люлеене, сучене. Ключът е в комбинирането на два-три похвата.

Повиването няма нищо общо с пристягането на крачетата в миналото. Стига да загърнете бебето в леко одеялце или пелена, за да се създаде уютно, топло и защитено пространство, в което то се чувства сигурно. Като е повитото, не може да размахва свободно ръце и неволно да се удря по лицето, да си бърка в нослето или в очите. Тези неща го тревожат, макар че си ги прави само.

Ако комбинирате повиването с още някой трик, успокояващият рефлекс се включва. Помнете, че бебето трябва да спи само по гръб. Повивайте го преди сън, не постоянно. Прибирайте ръцете в пелената, а оставяйте свободни крачетата, за да може да ната и да ги раздалечава.

Пълната тишината тревожи новороденото. В утробата то постоянно е чувало шум от циркулацията на кръвта, ритмичен и повтарящ се. За да задействате успокояващия рефлекс, ви е нужен нисък, бълбукащ и шипящ звук, толкова силен, колкото и плачът на детето. Може да се наведете над ущенцето му и да произнесете „ш-ш-ш-ш-ш-ш“ или да използвате запис на бял шум. След като се успокои, намалете силата на шума до 65-70 децибела – като от леещ се душ, за да остане включен рефлексът на успокояването.

Белият шум също се използва само преди сън и ако бебето плаче. През останалото време слухът му трябва да се настройва
към обичайните шумове в дома.

Някои родители сядат в автомобила и разхождат бебетата с надеждата да заспят. Вярно е, че децата им се успокояват само от ритмично люшкане. Но освен кола може да ползвате и люлка. Важното е да сложите бебето правилно. В нея то трябва да лежи, без главичката да е повдигната под някакъв ъгъл. Може да слагате детето повито. Обезопасете го с колан между крачетата и люшкайте силно, за да има ефект.

В повечето случаи първото, което трябва да осигурите на плачещото и неспокойно бебе, е сучене. Ако не иска сучене от гърдата, може да му предложите чистия си пръст или биберон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts