13

авг.

Как да си направите сами билкови маски за мазна и чувствителна кожа?

Най-важната от билките е мащерката. С нейна помощ ще имате здрава и красива кожа


Противовъзпалителна маска при мазна кожа направете от 2 с.л. наситнена мащерка (сушената запарете) и 1 разбит белтък. Сложете на почистено лице и след 20-25 минути измийте с топла вода.

За да изравните и освежите тена, наситнете 2 с.л. сушена мащерка и я залейте с 1 с.л. гореща вода. Охладете до стайна температура. Добавете 1 ч.л. мед, 1 жълтък и 1/2 с.л. зехтин. Разбъркайте много добре и нанесете на лицето за 10-15 минути. Измийте с топла вода.

Подхранваща и овлажняваща маска при суха кожа ще си направите, като залеете с 2 с.л. гореща вода 2 с.л. суха мащерка. След 10 минути прецедете и сложете билката на лицето за 15 минути. Изтрийте с тампон, напоен с отварата.

Парна баня с мащерка помага при мазна кожа, възпаления и акне. Залейте с половин литър вряща вода 4 с.л. мащерка. Кипнете отново, охладете до търпима температура и се наведете над парата, като покривате главата с кърпа. Стойте така от 3 до 10 минути. След това изтрийте много добре лицето с мека салфетка.

Може да си направете отвара за измиване на лицето. Залейте 6 с.л. мащерка с 3 чаши вряща вода. Дръжте под капак 3 часа и прецедете. С отварата обтри-вайте лицето 2-3 пъти на ден. Така пъпките ще завехнат по-бързо, ще освежите кожата и ще се спасите от мазния блясък.

От мащерка става и освежаващ лосион, но не трябва да го използвате при суха кожа. Смесете по 1 с.л. мащерка и невен. Залейте ги с чаша медицински спирт. Оставете за 10 дни на тъмно и студено (може в хладилника). След това прецедете 1 с.л. лъжица от насгойката, разредете с чаша дестилирана вода. С тази течност обтривайте лицето сутрин и вечер, след като сте свалили грима.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts