19

окт.

Как да се справите с шефа-емоционален манипулатор?

Пионерче с червена връзка редом с още 30-ина пионерчета и дружинната ръководителка


И на всички вкупом ви се кара, че не сте се подготвили добре за училищния преглед на художествената самодейност

Този спомен отпреди 30 години ви спохожда на всяко съвещание с шефа.

Той ви прилича на дружинната ръководителка, защото обича да раздава оценки и да прави забележки на всички колективно. „Вие закъснявате“, „Вие не се справяте“, „Не съм доволен от вас“ и т.н. Сякаш пред него не стоят 10-ина служители, всеки от които има свои задължения, а някакво аморфно тяло, в което отделната личност няма значение.

И да не сте били дълго в пионерската и в комсомолската организация някога, много правилно ви се набива приликата с един от основните механизми за подчинение в социалистическото общество – култа към колективизъм. При него човекът престава да носи отговорност само за себе си, превръща се във винтче от общ механизъм и му се вменява отговорност за цялото. Даже има такъв лозунг от социалистическо време – „Всеки пред всички за всичко е отговорен“. Пред работническия колектив, пред профсъюзната и партийната организация, пред отечественофронтовската в квартала, пред народа и т.н. По този начин много по-лесно се управлява, защото чувстващият се отговорен колектив обезличава отделния член, отнема свободната му воля и го принуждава да крачи в строя.

Вашият шеф обаче не е някаква дърта номенклатура, а сравнително млад човек, учил мениджмънт в модерни университети. Откъде ли му идва тази любов към множественото число?

Много просто – началникът ви е от т.нар. емоционални манипулатори. При тях един от основните методи за управление е вменяването на колективна вина.

Този стил е доказано неефективен, рядко води до успехи, но вашата първа цел е да спасите себе си, докато висшестоящите шефове забележат, че не са избрали най-добрия ръководител на екипа ви. Или докато вие си намерите друго място, където началникът поставя ясни задачи, определя отговорности на всеки от подчинените си и следи как той ги изпълнява.

За да не се поддавате на емоционална манипулация, трябва най-напред да осъзнаете, че тя е основно оръжие на шефа ви, което той употребява съзнателно. За него е по-лесно да упреква всички, вместо да разбере кой си е свършил работата и кой не е, за да раздава конкретни оценки. Разчита, че когато всички се почувстват виновни, съвестните служители ще изпълнят задачите и на мърлячите, за да не слушат упреци. Така в крайна сметка колективът ще успее и ще изглежда, че ръководителят му е създал нужната организация.

Сигурно е, че ако всеки си вършеше работата, вместо едни на носят на гърба си други, общият резултат щеше да е много по-добър, но това не е ваша грижа. За вас най-важното разбере кой си е свършил работата и кой не е, за да раздава конкретни оценки. Разчита, че когато всички се почувстват виновни, съвестните служители ще изпълнят задачите и на мърлячите, за да не слушат упреци. Така в крайна сметка колективът ще успее и ще изглежда, че ръководителят му е създал нужната организация.

Сигурно е, че ако всеки си вършеше работата, вместо едни на носят на гърба си други, общият резултат щеше да е много по-добър, но това не е ваша грижа. За вас най-важното е да не изпитвате негативни емоции, когато началникът ви започне да сипе упреци към всички. Нали вие сте си изпълнили задълженията съвестно, няма защо да се чувствате виновни. Да, вие сте част от екипа, но носите отговорност само за онова, което ви е възложено. За цялото отговорност носи тъкмо ръководителят, който сега сипе упреци. Осъзнайте, че той стоварва върху вас собствената си некадърност, и не допускайте да мислите, че причината е във вас.

Това не е лесно, защото майсторите в манипулациите успяват да преиначат фактите и човек започва да се съмнява в здравия си разум, в собственото си възприятие за реалността.

С натякванията си шефът може да ви внуши, че и вие не сте си свършили работата достатъчно добре, че сте некадърник, мързеливец и т.н. Постарайте се да не поддавате, защото неговата цел е точна такава – да подмени действителността, за да вмени чувство за вина на всеки от колектива.

Когато не позволите да го направи лично с вас, спокойно може да прецените и как да действате. Ваш избор е дали да положите допълнителни усилия, за да се свърши колективната работа.

Не бива да си позволявате да изпадате в такова състояние, защото времето ви в офиса ще стане ад – не стига, че шефът ви е гаден, ами и колегите си възприемате като врагове.

За да не позволявате началникът да ви тормози, не бива да се поддавате и на гняв. Страшно е неприятно да се работи с такъв човек, но като се ядосвате, не правите нищо на него, а на себе си. И да влезете в открит конфликт, като му кажете „Не обвинявайте всички, а проверете конкретно кой какво е свършил“, няма да промените мениджърския му стил. Той много добре знае, че точно така трябва да постъпи, но не иска. Затова или ще се заяде конкретно с вас, за да ви накаже за бунта и ще изкара грешно всичко, което сте работили. Или ще се захване поотделно с всеки от колегите ви, за да излезе, че никой нищо не е изпълнил като хората. Накрая пак всички вкупом ще сте виновни, но другите ще ви намразят, защото скандалът е бил много по-унизителен.

Вариант шефът да се заеме наистина обективно да анализира кой какво е свършил или не е свършил, е много малко вероятен. Ако искаше това, началникът щеше да го направи и без вие да го призовавате.

Много по-необходимо ви е хладнокръвие. Освен да не се поддавате на опитите му да ви вмени вина, важно е да намерите начин да документирате, че изпълнявате съвестно задълженията си. Обикновено когато работата на екипа катастрофира, някой принуждава шефа да докладва какви са конкретните причини и вини. Или пък идва проверка от външни за отдела хора, която да установи това. Ето в този момент ще ви е нужно да покажете, че вие вашите отговорности си ги знаете и професионално си ги следвате.

С шеф емоционален манипулатор, който вменява колективна вина, ви е нужна застраховка по всяко време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts