5

окт.

Как бързо да почистите и подредите гардероба си?

Почистването на гардероба е един от вечните източници на раздразнение при повечето домакини

Правилната организация на пространството в гардероба ще ви спести мъчителното търсене на правилното нещо сутрин и ще отвори място за нови неща

Направете опис

Отделете време, за да създадете списък с нещата – на хартия допълнителното натоварване изглежда много по-плашещо. Неща, които сте носили в училище или по време на студентството, очевидно нямат място в гардероба.

Ненужните дрехи могат да бъдат дарени на благотворителни организации, продадени или изпратени за рециклиране.

Използвайте цялото пространство

Дори в най-претъпкания гардероб често има свободно пространство под закачалката, където можете да съхранявате почти всичко – чанти, дънки или кошница с шалове и аксесоари.

Можете също да използвате повърхността на вратата или задната стена на шкафа – прикрепете към тях куки за чанти, вратовръзки или закачалка за бижута.

Помислете добро осветление

Нещата, скрити в здрача, са много по-трудни за намиране – осветлението по рафтовете ще ви позволи бързо да намерите любимия си пуловер или втория чорап. Ако не искате да се грижите за лампи, можете да си купите евтини LED фенерчета с велкро и да ги окачите на рафтове.

Групирайте нещата

Отнасяйте се към вашия гардероб като към десктоп – документите с една и съща тема трябва да са в една и съща папка. Можете да групирате нещата по цвят, стил или комбинации – удобното зониране ще ви спести време сутрин.

Купете повечко подходящи закачалки

Отървете се от евтините закачалки от химическото чистене – те бързо губят формата си, което се отразява на дрехите. Вземете закачалки, изработени от дърво, метал или пластмаса – равномерността на стила в самия гардероб създава чувство за ред.

Осигурете достъп до горните рафтове

Не губете време да скачате високо – гардеробът трябва да е удобен. Ако пространството позволява, купете малка стълба или малка стойка, която може да се съхранява в долната част на шкафа.

Сгънете нещата както трябва

Неща, които най-добре се съхраняват на рафтовете – дънки, пуловери и други големи дрехи трябва да бъдат добре сгънати.

За да предотвратите падането на купчини дрехи, можете да поставите между тях разделителни рафтове. Такива можете да поръчате в Интернет или да си направите сами от стари кошници и контейнери.

Чорапи

Ако увиете чорапите един в друг, както правят мнозина, те бързо ще загубят еластичността си. Препоръчително е също да съхранявате чорапите в кутия с разделители, внимателно сгънати един до друг.

Чанти

Ако мястото позволява, препоръчително е да напълните чантите със стари вестници и да ги поставите на рафта – за да не загубят форма.

Друг вариант е да окачите чантите с куки. Например, закачалки с клипове от Ikea могат да бъдат пригодени за това.

Има и специални закачалки за чанти, които могат да се използват и за шалове, колани и папионки.

Закачалки

Горното облекло и рокли са очевидни претенденти за място на закачалка. Панталоните също ще запазят безупречни ръбовете си, ако ги окачите в цяла дължина, закачайки ги към долната част. По този начин ще бъде възможно да се избегне образуването на гънки на мястото, където обикновено са окачени на закачалка.

Блузите и тениските, направени от трудно сгъваеми материали, също се съхраняват най-добре на закачалка.

Обувки

В обувките трябва да се поставят специални пълнители за временно съхранение, за да не се деформират. Високите ботуши могат да бъдат напълнени със смачкани вестници или да се купят специални вложки за обувки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts