социални мрежи

2

апр.

Какви са ползите и вредите от социалните мрежи в наши дни?





Не е изненадващо, че безбройните часове, прекарани в Интернет пространството, ще повлияе на нашето тяло и ум. Това влияние не е непременно отрицателно, но има и негативна страна. Ще разгледаме всички очевидни предимства и недостатъци на социалните мрежи.



Те осветяват самотата ви- ако не сте „Наблюдател“
В едно проучване, публикувано в списание Social Influence, участниците се разделят на 2 групи: едните да комуникират във Facebook, както обикновено, а другите да са „Наблюдатели“, тоест пасивни наблюдатели, които разглеждат страниците и дискусиите, без да участват в тях. Този експеримент показа, че след 48 часа на такова „мълчание“, потребителите отбелязват появата на чувство на самота и ниско самочувствие.


Активното участие в онлайн комуникацията може да бъде ключът към едно приятно развлечение в Интернет



Аналогично, проучване на университета Карнеги Мелън установи, че хората, които са използвали всички средства за комуникация във Facebook, включително писане на собствени публикации, коментари на снимки на познати и приятели, е по-малко вероятно да страдат от чувство на самота.



Социалните мрежи могат да ви спасят при спешност
Когато вашият регион е застрашен от опасно природно явление, комуникацията във Facebook и Twitter може да ви бъде от голяма полза. Този факт се доказва от проучване, проведено в Медицинския университет във Виена, който анализира десетки торнада, преминали през югоизточната част на САЩ.


Изследователите установили, че хората, които са използвали Twitter и Facebook по време на тези извънредни ситуации, е по-малко вероятно да бъдат ранени





Интернет пространството може да предизвика завист
Всеки един от нас е изпитвал поне капка завист, когато гледаме снимки на приятели от тропически пътувания, споделени във Facebook или Instagram. Но не се притеснявайте, не сте единствените. Немски учени определят името на това явление- „спиралата на самореклама и завист“

Те могат да повлияят на възприемането за собственото ви тяло
Стоенето във Facebook може да не окаже най-добър ефект върху доверието в собствената ви привлекателност. Учените от университета в Охайо установиха, че колкото повече време жените прекарват в социалните мрежи, толкова са по-критични към собственото си тяло и по-често се сравняват с техните приятели.


Изследването, публикувано в Journal of Communication, показва, че хората, които търсят морална подкрепа в социалните мрежи, са по-склонни да се отърват от зависимостта от тютюна.



Те могат да ви помогнат да спрете пушенето.

Отказването от тютюнопушенето може да бъде трудно начинание, което изисква огромна подкрепа от близките. Социалните мрежи могат да запълнят липсващата мотивация за тези, които решат да се разделят с този лош навик.

Те могат да помогнат при идентифицирането на болест

Когато една майка от Тенеси качи снимка на дъщеря си Райли във Facebook, двама от нейните приятели бързо й съобщиха, че очите на едното момиче са много по-жълти от другото. След като се обърна към педиатър и офталмолог, Райли е диагностицирана с болестта на Коутс, болест, която може да доведе до увреждане на зрението и дори до слепота. Благодарение на приятелите си във Facebook, болестта на Райли бе забелязана рано и зрението й бе спасено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts