4

фев.

Знаете ли що е то истински мързел и как да се отървете от него?

Според психолозите мързелът е своеобразен защитен механизъм, който сработва, когато на човек не му стигат сили за активна жизнена дейност

мързел
Мързелът няма нищо общо с безделието. В пристъпите на мързел, на подсъзнателно ниво могат да узреят идеи, които в един приятен момент да бликнат като фонтан на творчеството.

Съществуват два мита, свързани с мързела

Първият е, че за мързел се смята нещо независещо от човека, неизменна и неотстранима черта на характера. Глупости! Всъщност мързелът са само определени шаблони на поведение, навици, А навиците могат да се променят.

Вторият мит се състои във фразата „Мързел е когато нищо не правя.“ Още веднъж – глупости! ! Защото, котата „мързелува”, човек всъщност може да яде, да гледа телевизия, кино, да слуша музика, да сърфира в интернет, да играе на компютърна игра, да чете книги, да се търкаля на дивана, да бъбри, да се разхожда и напива с приятели и съседи и и т.н. Всичко това са действия.

Когато обаче тези действия започват да отнемат по 6 – 8 часа на ден, те пречат на живота ни. Затова по-вярното определение е „Мързелът – това са безполезни действия“.

Методът за борба с мързела се състои в една-единствена фраза: „За да престанеш да мързелуваш, не трябва да правиш нищо. Как се прилага?

Например трябва да свършите нещо и решавате да започнете да го правите от 11:00 до 13:00 ч. В 11:00 ч. започвате да се борите с мързела, а именно – нищо не правите. Тоест спирате всички изброени в списъка си дела. Изобщо преставате да правите каквото и да било – просто си седите. Не трябва да лежите – може да заспите. Скоро ще почувствате, че можете да се заемете с работата. В главата ви настъпва прояснение, че точно сега трябва да го направите. И тогава започвате.

При това, за да се захванете за работа, е достатъчно да сте наясно с най-близкото действие, не е необходимо да си представяте целия обем работа. Ако първата крачка е да налижете копчето „Старт“, натиснете го дори ида не знаете кое ще е следващото ви действие
(или да не искате да го извършите).

Ако по време на работа отново усетите пристъп на мързел, отново спирате. И скоро работоспособното ви състояние ще се върне.

Това е всичко. Този метод може да се прилага по всяко време и за всяка дейносг.Не е нужно да се убеждавате, че трябва да работите. Не е нужно да извършвате насилие над себе си. Не е нужно и не трябвада оказвате натиск върху мислите си.

Мислите трябва да протичат свободно и във всяка посока. Ако работата се прекъсне от т.нар. „поток на съзнанието”, няма страшно. Той продължава около 7 минути. И спира, като често ви дарява с полезна идея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts