9

юни

Знаете ли колко дълго е продължила най-кратката война?

Затова човечеството понася огромни загуби в резултат на военни действия

Водени са множество войни – и безизвестни, и запазени в историята като велики за назидание на потомците. Някои продължават с години, други са твърде кратки. Дори не можем да си представим колко – най-късият конфликт
продължава само… 38 минути.

Същност на конфликта

Африканската държава Занзибар, управлявана от султан, е колонизирана от Англия. Тъй като страната се занимава с търговия на ценни стоки, мнозина европейци се опитват да придобият контрол над тази територия. Набиращата сила Германия изкупува земя по целия континент.

След смъртта на султана в резултат на военен преврат Занзибар има нов владетел. Той решава да смени покровителя си по-могъщ в лицето на Германия. Разбира се, Англия не може да наблюдава това със скръстени ръце.

Ход на войната

Занзибар получава ултиматум: или новият султан се отказва от властта си в полза на английското протеже Хамид бин Мохамед, или се обявява война. Към острова се приближават два крайцера, няколко канонерски лодки от британския флот спират в загмва точно срещу резиденцията на султана.

Новоизлюпеният владетел Халиб ибн Баргаш отказва да се предаде и започва подготовка за отбрана. Той се надява на своята армия от 2800 души и на флота на Занзибар. Разполага с няколко картечници и оръдия.

Срокът на ултиматума изтича в 9 часа сутринта. След което веднага е открит оръдеен огън по султанския дворец. Точните попадения го превръщат в руини. Тъй като занзибарският флаг все още се вее, е достатъчен само един точен изстрел и той пада. Това означава пълна капитулация. Халиб ибн Баргаш търси помощ в немското посолство откъдето е евакуиран в Танзания.

Армията на Занзибар търпи пълно поражение само за 38 минути (което и би следвало да се очаква). Този инцидент влиза в Книгата на рекордите на Гинес като най-краткотрайната война. В нея загиват 570 жители на африканската държава. Затова би могло да се каже, че англо-занзибарската война, макар и най-кратката, си остава една трагедия…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts