Женският инфаркт е по-страшен

От инфаркт са застрашени хора на възраст, които имат наднормено тегло, пият, пушат, нервират се, гласи разпространеното мнение

Само че има един вид инфаркт, при който общоизвестните рискови фактори не играят – спонтанна дисекация на коронарна артерия


Иначе казано, внезапно разцепване на една от артериите, които снабдяват сърцето с кръв. В над 90% от случаите пациентите са жени. При това млади – на средна възраст 42, в добро здраве, слаби. Около 15% от случаите са даже при деца.

Симптомите са изпотяване, замайване, болки във врата, гърба, рамото, задух, тежест или болка в гръдния кош, гадене, повръщане. При такива оплаквания е задължително да идете на лекар.

Лошото е, че този вид инфаркт се диагностицира трудно. За разлика от другите видове, които се откриват с електрокардиограма, този се установява само с ангиография -рентгеново изследване, с което се изобразяват проходимостта и кръвотокът на коронарните съдове.

Ако не се направи ангиография, инфарктът може дълго да не бъде открит въпреки типичните вродени съединително-тъканни нарушения, за които повечето пациенти научават едва след инфаркта. Отключващ фактор обикновено се оказва силен стрес или интензивно физическо натоварване.

След такъв инфаркт жените трябва да избягват бременност и хормонална терапия. Противопоказни са тежки физически натоварвания и спортове.

What do you think?

258 гласа
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 1

Upvotes percentage: 100.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте фразите, с които можете да прекратите неприятен разговор

42 правила как да направим живота по-прост. Те ще изпълнят съществуването ни със смисъл!