17

мар.

Ето как лесно може да накарате детето да учи още един чужд език!

Това ще ви помогне, за да убедите наследника си да започне да го учи и после да не се откаже


Използвайте пристрастията на сина си към италианския футбол или на дъщеря си към френското кино, да речем. Ако искате да запише английски, най-добрият ви аргумент са електронните игри.

Не настоявайте обаче за език, който детето не желае. Колкото и да го убеждавате, че немският ще му бъде много полезен, ако не го харесва, дори да се преборите да тръгне на курс, резултатите надали ще са
блестящи. В пубертета и най-послушните трудно склоняват да правят допълнителни гадни неща -смятат, че им стига да ходят на тъпото училище. Чак след 20 вероятно биха учили език, който не харесват, понеже съзнават, че им е нужен за успех в работата.

Не зацикляйте в представите си за полезността, защото може да се окаже, че най-много работа ще му върши не класическа комбинация от английски плюс немски или френски. Когато нещо е масово, престава да бъде голямо предимство. Английски плюс японски, руски или арабски може да е по-ценно умение пред немалко работодатели.

А щом не държите на определен език, но искате синът или дъщеря ви да полага още усилия за развитието си, може да ползвате още много трикове.

Не е лошо да подхвърлите идеята да учи език, който се смята за екзотичен, и да се хвали с това пред компанията си – например китайски, който е ценен заради силната китайска икономика.

Добър номер е да пледирате за език, който ще му е по-лесен, защото знае друг близък – нидерландски след немски или португалски след испански, да речем. Т.нар. у нас холандски го говорят в Холандия и фламандците в Белгия. Португалски се говори и в Бразилия – просперираща икономика, и в няколко големи държави в Африка като Мозамбик и Ангола.

Много внимавайте, ако ще давате примери с негови приятели. В тази възраст децата хич не си падат по това. Но може тутакси да използвате, ако най-добрата приятелката, приятел, проектогадже тръгва на езиков курс. Предложете и вашето дете да направи същото, за да са заедно повече време.

Познавате си го и може да прецените как ще приеме, ако и вие решите да се запишете да учите този език или да опресните знанията си по него, защото ви е нужно за работата. Е, не са много тийновете, на които ще им хареса да ходят на курс с мама или тате. Но нищо не ви пречи да действате паралелно и да искате синът или дъщерята да ви помага вкъщи. Отвикнали сте да учите и имате нужда от консултации. Правете се на тъпи, молете за обяснения и не се дразнете, ако ви ги дава с огромна досада и дори доза презрение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts