28

фев.

Ето как в древността са печелили облози с ум и хитрост!

Царицата се обзалага, че може на една вечеря да изпие вино за 10 милиона сестерции


Перспективата е доста интересна и Марк Антоний с удоволствие приема облога.

Но коварната жена, естествено, проявява хитрост. В самото начало на вечерята пред нея поставят чаша с винен оцет. Египетската царица сваля от ухото си обеца с огромна черна перла, която е известна с баснословната си цена, и я пуска в чашата. Калциевият карбонат встъпва в реакция с винената киселина, отслабва я и в края на вечерята образувалият се коктейл е напълно годен да бъде изпит на една ефектна глътка. Което Клеопатра и прави. А Марк Антоний признава победата й.

Учените неотдавна доказаха реалността на този химически опит. Професор Прудънс Джоунс от Университета в Ню Джърси се въоръжава с оцет и перла и установява, че са необходими около 24 часа, за да може средно голяма перла да се разтвори в киселина. Той допуска, че египетската царица предварително е накиснала обицата си в оцет и я е свалила от ухото си вече поразмекната.

Другият вариант е, както често се случва по онова време – още повече в компанията на Клеопатра, вечерята плавно да е преляла в закуска.

НАДБЯГВАНЕ С МЕСАР

Тази история се случва в Англия през XVIII век и справедливо може да се смята за един от най-остроумните облози.

В Брайтън живее месарят Бълок, известен в целия град с наднорменото си тегло, но и с находчивостта си. Никой не може да затвори устата на този джентълмен. В същата местност се намира имението Баримор на млад блестящ аристократ, увлечен по леката атлетика. Графът по право се смята за един от най-добрите спортисти в страната.

Историята мълчи дали Баримор е клиент на Бълок, но е известно, че веднъж месарят предлага на графа необичаен облог. Дебелакът обявява, че може да надбяга младия спортист на сто метра, но при две условия: да избере мястото и да има 35 метра аванс. Победителят получава от победения значителна сума, сравнима със стойността на целия бизнес на мистър Бълок. Графът възприема за забавно дръзкото предложение и се съгласява.

Бегачите започват да се подготвят за състезанието. Едва няколко часа преди старта месарят разкрива картите си: той избира улица „Блек Лайън лейн” – една от най-тесните във Великобритания. Веднага след старта Баримор догонва противника си, но… така и не успява да го изпревари, за да финишира пръв. Благородникът честно признава загубата си и изплаща на Бълок облога до пени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts