21

авг.

Ето как агнешкия гювеч да стане по-вкусен!

За агнешките гювечи поради сезона, в който някога масово са се готвели – от Гергьовден до Петровден, е характерно по-малко разнообразие от зеленчуци


Има дори рецепти без какъвто и да било зеленчук. В други липсват характерните за летните гювечи син домат, чушки, бамя, зелен боб, домати. Това може да се компенсира със сушени гъби, суха бамя, маслини, яйчено-млечни заливки, голямо изобилие на зелени градински подправки, пресен лук. Понякога в агнешкия гювеч се слага ориз, макар той да е по-характерен за постните гювечи.

Млечният агнешки гювеч се прави само от месо, краве масло, кисело мляко, яйца. Агнешкото, около 1 кг от плешката, се нарязва на хапки, посолява се и без предварително запържване се слага в гювеча с 1 к.ч. разтопено краве масло. Долива се 1 ч.ч. топла вода и се пече под капак в умерена фурна (200 градуса) 60-70 минути или до омекване на месото. Маха се капакът и ястието се залива с 5 разбити яйца, смесени с 500 мл леко затоплено кисело мляко. Поръсва се със смлян черен пипер и се допича без капак за 15 минути.

Касапският гювеч се прави с агнешки дреболии, пресен лук и джоджен, доматено пюре и 3-4 домата от консерва. Дреболиите се запържват в масло, добавя се малко размито във вода доматено пюре, червен пипер, едро нарязан пресен лук (около 3 връзки за 1 кг дреболии). Ястието се задушава под капак на умерен огън 15-20 минути. Посолява се, овкусява се с 1 ч.л. черен пипер и 1 с.л. наситнен пресен джоджен. Прехвърля се в затоплен гювеч. Пече се на умерен огън, към средата на печенето отгоре се разпределят нарязаните домати.

Може да приготвите агнешки гювеч с разнообразен зеленчуков микс, важното е да следвате няколко правила за предварителната подготовка

Ако използвате суха бамя, трябва да я попарите, преди да я сложите в гювеча. Ако е прясна, я претрийте със сол и оцет. В пръстената тава бамята се слага цяла, както и малките сурови чушки и лютите чушлета. Зеленият боб трябва да се свари предварително. Червените домати може да се сложат в началото, като се прибавят настъргани към запържения лук. Може да се сложат и към края на печенето. Тогава се нареждат върху почти готовия гювеч и може да се залеят с няколко разбити яйца, смесени със ситно нарязан магданоз. Гювечът се допича «на изключена фурна, колкото да се стегнат яйцата. Сините домати се нарязват, посоляват и изстискват от сока, след това се запържват леко в олио и тогава се прибавят в гювеча.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts