3

сеп.

Езикът на тялото може да провали и най-изрядното CV

Така правят ловенето хора и съвкупната статистика излиза леко отчайваща – само около 5% от подадените документи успяват да произведат впечатление, за да бъдат поканени подателите им за интервю


Приблизително половина от интервюираните пък получават работа.

Та ако сте поканени на интервю, вече сте отбелязали червена точка. Но шансът после е 50:50 и трябва много да се постараете да впечатлите потенциалния работодател.

Специалистите по кариерно развитие не се уморяват да повтарят, че трябва да внимавате не само какво говорите, а и как се държи тялото ви. Вие сте си свикнали с него, имате си вкоренени навици и затова не му обръщате внимание. Но вашият бъдещ работодател ви оценява от главата до петите – движения, изражения, глас, интонации. Заради погрешно поведение може да изгубите интереса му още преди да сте изрекли умните си мисли.

1. Внимавайте още когато наближавате сградата. Нямате представа кой ви гледа, може да е някой от тези, които ще ви интервюират. Неправилно паркиране или скандал за място ще направят лошо впечатление. Да пушите и да си хвърлите фаса на тротоара няма да ви представи добре. Но също толкова зле ще се представите, ако вървите окпюмали, сякаш с нежелание, неуверено оглеждащи се и т.н., сещате се.

2. Влезте в офиса изправени. Сигурно сте притеснени, но не бива да ви личи по сведена глава и отпуснати рамене. Поздравете достатъчно ясно, не мрънкайте.

3. Освежете се. Нека имате 10-ина минути да почакате, докато ви извикат. (Не повече – не бива да подранявате, ще изглежда, че не цените времето.) Направете няколко дълбоки вдишвания, за да се успокоите. Идете в тоалетната, сложете си дезодорант, оправете косата и лицето си, ако има нужда. Дръжте китките под студена вода 20-30 секунди, за да охладите дланите и да не се потят по време на ръкостискането. Няма съмнение, че лоша миризма и пот отблъскват.

4. Ръкувайте се крепко, като влезете за интервюто. Това показва силен характер. Отпуснатата длан не е приятна. Все пак внимавайте колко стискате, ако сте мъж. За жена отсреща ще е болезнено, ако прекалите. А мъжете приемат прекомерната сила за демонстрация на надмощие.

5. Седнете стабилно. Това означава с изправени рамене, вдигната глава, два крака, стъпили на земята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts