24

авг.

Днешните майки са егоистки

Психолозите казват, че любовта е отговорност. Любовта е и способност да откриваш пред другия човек неговата красота


Любовта намира начин да се оцени неговата ценност и важност за света. Ето я и ключовата дума.

Едно от най-необходимите условия за възпитание на пълноценен човек е отговорността. Тя е това, което ние трябва да противопоставяме на егоистичното желание за самоутвърждаване, за търсене на собствена изгода. Започнахме да се женим, като предварително изчисляваме рисковете, подозирайки априори партньора в подготвяне на предателство.

И това е може би главната трагедия на нашето време – жената и мъжът не си вярват

Климатът на взаимно доверие, а от там и на уважение, е необходим за детето като слънцето, като чистата дъждовна вода. Без това то няма да се развие в пълноценна личност, няма да стане порядъчен човек.

Педагозите отдавна алармират, че катастрофално сме се отучили да възпитаваме деца, дори да ги обичаме! Давайки тригодишното дете в детска градина, майката без всякакво стеснение
заявява: „Скучно ми е да си седя у дома и да се занимавам с детето”. Друга, по-умна, споделя: „Искам да се реализирам професионално”. Особено смешно е, когато след това срещаме тази майка да скучае на щанда в магазина, но все пак Особено смешно е, когато след това срещаме тази майка да скучае на щанда в магазина, но все пак „реализирала се” като продавач-консултант.

Разбира се, има жени, чийто необикновен талант в науката или изкуството, политиката или бизнеса действително не трябва да се закопава в земята. А останалите? Те просто избират по-лекия път. На тях им е по-весело и по-лесно на работа – там е въпросът. И проблемът не е в наличието на таланти, които трябва да се проявят, а в липсата на главния талант – майчинството.

Още един мотив за напускането на семейството от жената и тръгването й на работа е желанието да усети своята значимост. При това се открива сериозна подмяна: тези жени се стремят не към самореализация, а към външно признание. Тоест техният двигател е тщеславието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts