11

авг.

Длъжни ли са бабите да гледат децата ви?

Много млади хора вече бързат да имат бебе веднага след сватбата. В края на краищата, бебето е щастие. Да, щастие, никой не оспорва това, но и голяма отговорност, от друга страна. И когато първата еуфория отминава след раждането на детето, младите родители са изправени пред много грижи и проблеми, с които не винаги могат да се справят.

И се оказва, че младата майка не иска да остане у дома си с бебето твърде дълго, защото иска да прави кариера. И каква мисъл й идва на ум? Разбира се, че можеш да оставиш детето на баба му. Но трябва ли да е така?

Необходима ли е бабата на детето?

Има нагласа, че бабата се грижи за внуците си без въпроси и на всяка цена. Това означава, че бабата трябва да изостави всичките си активности и да се посвети само на внуците си. И това не е толкова лошо, но само ако самата баба го иска. Има жени, които се пенсионират и мечтаят само дундуркат деца. Но това не са всички жени…

Модерната баба – това е жена на възраст от 40 до 60 години, която не може да бъде наречена стара. Тя има работа и хоби, тя е активна и пълна с енергия. Тази жена е осъзнала себе си, изгледала е децата си, освободила се от хомота и тъкмо е започнала да живее за себе си. Или се е пенсионирала и вече е планирала всяка минута: йога всеки ден, ходене на театър с приятелите си в петък вечер, пътуване до Испания следващата седмица.

Модерната баба се радва на всеки миг от живота, защото има такава възможност. И тогава децата й казват, че трябва да се откаже от всичко и да се посвети на внука си. Често такова искане не звучи дори като въпрос. Децата са егоистични, те често решават от името на майката майката какво да прави и се опитват да я подчинят на интересите на своето семейство. В същото време дори не се опитват да разберат какво иска мама.

Смята се, че бабата е егоистка, ако не иска да се занимава само с детето. Много баби, въпреки желанията си, захвърлят всичко и се посвещават на внуците си. Но може ли бабата да откаже такава молба без чувство за вина и критика от страна на децата?

Всички млади родители трябва да разберат едно просто нещо: грижата за дете е отговорност на тези, които са решили да му дадат живот. Ако искате да имате дете, трябва незабавно да разгледате въпроса кой ще бъде с него и дали можете сами да го отглеждате.

Дори да знаете, че баба и дядо с радост ще вземат детето да го гледат, не го приемайте като реалност и определено не разчитайте напълно на това. В крайна сметка си родил детето за себе си, а не за бабата.

По принцип вашите родители не трябва да се жертват за вашите деца. Те могат, но не трябва. На тях винаги може да се разчита в аварийни ситуации, те определено няма да оставят вас или внуците в беда, но това е повече бонус, дар, а не задължение.


Младите родители се оплакват, че отначало бабите обещават да помогнат, но след появата на детето тяхната позиция се променя радикално: те не могат, те се уморяват, трябва да работят. В резултат на това децата се обиждат, възникват конфликти. Но в крайна сметка, бабата и дядото може да бъдат възпрепятствани от обстоятелствата.

Те са свободни хора, може да имат шанс за нова работа или пък да преживеят бурен романс. Или просто да се окаже, че вече не могат да гледат внука си. В края на краищата това е трудна задача.

Във всеки случай, независимо от това, какво са обещавали бабата и дядото, те винаги имат право да променят мнението си. Ето защо трябва да обмислите предварително как да се справите без ежедневната им помощ. И бабите, от своя страна, трябва да определят приемливи граници. Не е нужно да обещават повече, отколкото искат и могат да правят. По-добре е да обещаят по-малко, след това помощта над това ще бъде приета като подарък.

Ясно е, че това не важи за всички семейства. Има баби, които се радват да седят с внука си, а внуците се превръщат в основната радост от живота, дори в смисъл. Това е напълно приемлива ситуация, стига и двете страни да нямат нищо против. Понякога има ситуация, при която просто няма друг изход. Например в семейства, където само майката отглежда детето.

Бабата е важен член на семейството, децата трябва да комуникират с нея и обратно. Бабата ще споделя мъдростта си с децата и децата ще запълнят живота на бабата с веселие и радост. Но това не е безплатна медицинска сестра, това е, което трябва да бъде изяснено. Тя ще се погрижи за децата най-добре: тя ще ги нахрани вкусно, ще им купи нова интересна играчка, ще разкаже интересна история, ще ги отведе до морето, но всичко това трябва да бъде доброволно.

Родителите ви живеят не само заради вас, нито пък вие трябва да оставяте живота си на олтара на децата. И ти, и родителите ти и дори децата, трябва да разберат едно важно нещо: никой от вас не е длъжен да прави нищо само от чувство за дълг и да жертва всичко заради доброто на другия. Ако разберете това просто нещо, животът ще стане по-лесен и отношенията ви с близките ще са много по-добри.

Так Просто

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts