17

май

Диетата с ниско съдържание на въглехидрати предотвратява развитието на глаукома

Въпреки това кетогенната диета предполага, че тялото ще получи по-голямата част от енергията чрез обработка на мазнини


При този вид диета, сладките плодове, брашното, зърнените култури, захарта са изключени от храната. Приемат се често и на малки порции храни с високо съдържание на мазнини, като сирене и масло.

Предишни проучвания показват, че кетогенната диета спомага за намаляване честотата на епилептичните припадъци. Освен това, този диетичен режим предпазва мозъка от болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

В ново проучване американските учени откриха, че кетогенната диета може да спре развитието на глаукома, съобщава The Daily Mail.

За да стигнат до този извод, специалистите в продължение на 2 месеца хранели с мишки, склонни към развитие на глаукома, с храна, която била с високо съдържание на мазнини. Такава диета засилва здравето на ретината на гризачите и ги предпазва от повишено вътреочно налягане. Глаукомата не винаги подлежи на фармакологично лечение, така че кетогенната диета може да бъде спасение за много хора, които страдат от това заболяване.

И ако се направи комбинация между спазването на кетогенна диета и повишен режим на движение, това действително може да спре развитието на нелечимото очно заболяване глаукома.

Припомняме, че глаукомата е прогресивно заболяване, водещо до необратима слепота. Най-често се причинява от повишаване на вътреочното налягане, което води до увреждане на оптичния нерв. Специалисти от Калифорнийския университет установиха: физическата активност може да намали риска от глаукома със 73%, съобщава The Deccan Chronicle. А при хората, които вече са били болни от глаукома, се наблюдава дълговременна ремисия.

Учените са анализирали данните от голямо проучване. Изследователите установили, че хората, които са тренирали интензивно, са имали глаукома 73% по-рядко от тези, които дори не са положили минимално усилие да спазват някаква физическа активност. Очевидно физическите упражнения с висока интензивност предотвратяват развитието на глаукома.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts