16

юли

Гирсу – най-древния мост в света

Това мегалитно съоръжение, което е на възраст не по-малко от четири хилядолетия, дълго време след откриването си е идентифицирано ту като храм, ту като бент, ту като нещо друго


И съвсем наскоро учените установяват, че древният шумерски град Гирсу просто е имал тухлен мост през воден път, който не е запазен до наши дни. Затова мостът Гирсу може да се смята за най-древният в света от запазените до наши дни, макар и в това полуразрушено състояние.

Ще добавим, че и самият град Гирсу се смята за най-старият в историята на човечеството. Той е разположен между съвременните иракски градове Басра и Багдад.

Гирсу е бил столица на също такова древно кралство – Лагаш. Смятан е за свещен мегаполис и е изграден приблизително преди 5000 години в чест на шумерския бог Нингирсу. Нещо повече, когато политическата власт в държавата впоследствие се измества в град Лагаш, Гирсу продължава да е общопризнат религиозен център.

Именно град Гирсу ни е подарил знанията за най-древната шумерска цивилизация. Както и уникални паметници на шумерската архитектура, като тухления мост, открит през 1920 г. Самият град Гирсу е открит от френски археолози през 1877 г.

Заа почти столетие древният мост Гирсу е достъпен практически за всекиго. Изобщо не се охранява като изключителна архитектурна ценност, затова бързо започва да се руши.

Днес древното селище Гирсу (съвременният град Тело) се използва и охранява от Британския музей като база за осъществяване на обучение на иракски археолози. Наскоро сътрудници на Музея обявиха, че в рамките на учебната програма се планира реставрация на най-древния мост в света. А това неизменно радва и дава надежда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts