9

апр.

Вярата в себе си е най-ценният урок, който трябва да се учи в училище

Една от новите цели на просветното министерство е да ангажира родителите в подготовката на учебните програми

Родителите ще трябва да се ангажират и в целия учебен процес, за да се повиши качеството на българското образование. Преподавателите във всяка гимназия имат задача да се консултират с майките и бащите, така че вероятно на следващата родителска среща класната на сина или дъщеря ви ще попита какво предлагате.

Може би не сте подготвени да се изказвате какво да се учи по разните предмети. Но абсолютно безспорно е, че на гимназистите им е нужно да получат вдъхновение, да имат по-високо самочувствие и по-добри отношения със съучениците си.

Една история от Минесота показва как учителка е успяла да накара тийнейджърите да повярват в себе си.

В час по математика преподавателката дала необичайна задача: всеки да откъсне лист, да напише имената на съучениците си и срещу всяко – най-хубавото нещо, което може да се сети за този човек. В края на часа събрала листовете.

После учителката си направила труда да напише на отделен лист името на всеки ученик и да изреди всички хубави неща, които другите посочили за него.

В следващия час по математика раздала листовете. Тийновете се развълнували, всеки четял и не можел да повярва „Това наистина ли е за мен“, „Не знаех, че някой ме харесва толкова много“.

Няколко години след завършване на гимназията едно от момчетата загинало във военна мисия. Повечето му съученици и учителката отишли на погребението.

След церемонията родителите на убитото момче отишли при преподавателката. „Искам да ви покажа нещо“, казал бащата. Извадил протрит лист, очевидно сгъван и разгъван много пъти. „Откриха това сред вещите на Марк“, пояснил той и подал листа на учителката. Там били всички онези хубави неща, които съучениците на Марк били написали за него в онзи час по математика. “ Благодаря ви за това“, разплакала се майката.

После се случило нещо изненадващо. Един по един бившите съученици на Марк започнали да вадят своите листове. Носели ги със себе си в портфейлите и чантите си. „Мисля, че всички сме си ги запазили. Кой би могъл да изхвърли подобно нещо“, казал един от мъжете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts